Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2013

Λάρισα: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των εταίρων του Move On Green

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της συνάντησης των εταίρων του προγράμματος Move On Green στη Λάρισα, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος η Περιφέρεια Θεσσαλίας. 

Στο έργο συμμετέχουν 13 εταίροι από αγροτικές και ορεινές περιοχές 10 ευρωπαϊκών χωρών- μελών και συγκεκριμένα η Περιφέρεια Τερουέλ της Ισπανίας, η Περιφέρεια Νότιας Τρανσδουναβίας της Ουγγαρίας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Περιφέρεια Ηπείρου, η Περιφέρεια Νήσων Shetland της Αγγλίας, η Αναπτυξιακή Επιχείρηση SODEBUR της επαρχίας Burgos της Ισπανίας, η Αναπτυξιακή Επιχείρηση Euromontana της Γαλλίας, , η Αναπτυξιακή Επιχείρηση Burgenland της Αυστρίας, το Επιχειρηματικό κέντρο BSC της Σλοβενίας, η Περιφέρεια Δυτικής Τρανσδουναβίας της Ουγγαρίας, η Περιφέρεια Vizdeme της Λετονίας, η Περιφέρεια Podkarpackie της Πολωνίας και το Υπουργείο Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης της Γερμανίας.

Το έργο Move On Green αποσκοπεί στην οργάνωση και λειτουργία τακτικής, ευέλικτης και οικονομικής συγκοινωνιακής σύνδεσης των απομακρυσμένων και αγροτικών περιοχών με τα αστικά κέντρα της Περιφέρειας, μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και αξιοποίησης των καλών πρακτικών που έχουν επιτυχημένα εφαρμοστεί σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Τα αποτελέσματα του έργου αναμένεται να ενταχθούν στον ευρύτερο σχεδιασμό της αναπτυξιακής πολιτικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τις αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

Από το 2001 και μετά η «αειφόρος μεταφορά» αποτελεί πρωταρχικό στόχο μεταξύ άλλων, τόσο των κεντρικών κυβερνήσεων, όσο και των περιφερειακών αρχών των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών. Στα πλαίσια αυτά γίνονται συνεχείς προσπάθειες για την παροχή απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στα μέσα μαζικής και συνδυασμένης μεταφοράς, με τρόπο ασφαλή, οικονομικό, με υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης και με σεβασμό στις ανάγκες των πολιτών, των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος. Το σύστημα συγκοινωνιών, προκειμένου να είναι βιώσιμο και στις εκτός αστικών κέντρων περιοχές, θα πρέπει να είναι οικονομικά προσιτό, να λειτουργεί αποδοτικά, να προσφέρει περισσότερες επιλογές μεταφορικών μέσων και να υποστηρίζει την ανταγωνιστικότητα στην οικονομία και την ισορροπημένη περιφερειακή ανάπτυξη.

Σ’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο σχεδιάστηκε και υλοποιείται εδώ και έναν χρόνο το πρόγραμμα Move On Green. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει και συμβάλει σ’ αυτό, ώστε να μεταφέρει σε άλλες περιοχές της Ευρώπης τα καλά παραδείγματα, τις πετυχημένες πρακτικές, τις αποτελεσματικές μεθόδους που εφαρμόστηκαν στην περιοχή μας, αλλά και θα υιοθετήσει πετυχημένες πρακτικές που έχουν ήδη εφαρμόσει οι εταίροι μας από τις άλλες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες. Ήδη στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014 – 2020, αλλά και σε αυτό των Περιφερειών της Καινοτόμας Εξειδίκευσης, αντίστοιχα ζητήματα με αυτά που θέτει το έργο Move On Green, βρίσκονται στο τραπέζι του διαλόγου.
Σημειώνεται ότι στις εργασίες της συνάντησης συμμετείχαν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους και ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ κ. Κώστας Χαλέβας.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...