Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

«60’ Ελλάδα»: Στην Λακωνική Μάνη

Πυξίδα ο  άνθρωπος. Προορισμός η ελληνική περιφέρεια. Στόχος του ταξιδιού η καταγραφή  των προβλημάτων, αλλά και του αισιόδοξου μηνύματος ότι σε έναν τόπο που βιώνει έντονα τη νέα σκληρή πραγματικότητα υπάρχουν πολίτες που όχι μόνο στέκονται όρθιοι αλλά και βρίσκουν τη δύναμη να δημιουργούν.

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, στις 23:45, η εκπομπή του Alpha «60’ Ελλάδα» και ο Νίκος Μάνεσης συνεχίζουν το ταξίδι τους με δεύτερο σταθμό την Λακωνική Μάνη.

Γη από πέτρα και ήλιο, κάτοικοι με ασυμβίβαστο χαρακτήρα, αυστηρά ήθη, ειλικρίνεια, ψυχικό θάρρος, και φιλότιμο που δίνουν τη δική τους μάχη για την επιβίωση στην άγονη και βραχώδη χερσόνησο με την οποία έχουν συνδέσει τη ζωή τους.

Αυτή είναι  η Λακωνική Μάνη των 800 πύργων και  των επτά κάστρων, των ισχυρών ιστορικών δεσμών με το παρελθόν.

Τι κάνει  νέους ανθρώπους να αφήνουν τις  πόλεις για να εγκατασταθούν στα χωριά της Μάνης; Γιατί δηλώνουν αδούλωτοι στα Μνημόνια και γιατί υποστηρίζουν πως η κρίση δεν αγγίζει τον δικό τους άγονο τόπο; Τι είναι αυτό που τους κρατά για πάντα δεμένους με μια περιοχή που με την πρώτη ματιά φαίνεται εξαιρετικά αφιλόξενη;

Οι κάτοικοι της Μάνης μας ταξιδεύουν στις γωνιές της, μας δείχνουν την τέχνη της πέτρας και του φυσικού αλατιού, μας οδηγούν στο σημείο, όπου ενάντια στους νόμους της φύσης, τα αυτοκίνητα ανεβαίνουν μόνα τους στην ανηφόρα και μιλούν για το «υγρό χρυσάφι» τους, το λάδι. Επίσης, στην κάμερα του «60’ Ελλάδα», ξεδιπλώνεται η συναρπαστική ιστορία ενός Αυστριακού τουρίστα που έγινε κατ’ επιλογήν Μανιάτης και σήμερα συνεργάζεται με 500 ελληνικές οικογένειες εξάγοντας το λάδι από τις ελιές τους σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

Οι Μανιάτες καμαρώνουν για την καταγωγή τους. Διοργανώνουν πειρατικές βραδιές και μας ξεναγούν στα λημέρια των κουρσάρων. Μας διηγούνται τι λέει η τοπική  παράδοση και τα επίσημα απομνημονεύματα για την καταγωγή του Μεγάλου Ναπολέοντα. «Έλληνας γόνος  ξεριζωμένων Μανιατών που μεγάλωσε και ανδρώθηκε στο Αιάκειο, πρωτεύουσα της Κορσικής, με το επίθετο «Καλόμερος». Ακόμα, αμφισβητούν την πολυθρύλητη «πρωτιά» του Σπύρου Λούη, κατά τους Πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της νεότερης ιστορίας, το 1896, στην Αθήνα. Ο Λούης λένε «έκλεψε δρόμο» και την πρωτιά από τον δεύτερο νικητή του αγωνίσματος, τον Μανιάτη Χαρίλαο Βασιλάκο, με τις ευλογίες του παλατιού που ήθελε ένα σίγουρο χρυσό μετάλλιο.

 «60’ Ελλάδα», με τον Νίκο Μάνεση: Βλέπουμε αυτά που δεν βλέπουν οι άλλοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...