Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Στη Σαντορίνη οι πρώτες δοκιμές του νέου φορητού ψηφιακού δικτύου σεισμογράφων

Στην Σαντορίνη έχει ξεκινήσει το «πείραμα» του νέου φορητού ψηφιακού δικτύου σεισμογράφων που απέκτησε πρόσφατα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), στο πλαίσιο των ερευνητικών προσπαθειών του.
Σήμερα πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση και του τρίτου σταθμού που, με βάση τα πιο σύγχρονα μηχανήματα τα οποία λειτουργούν μέσω κινητής τηλεφωνίας, δίνεται η ...


δυνατότητα μεταφοράς σε πραγματικό χρόνο όλων των σεισμολογικών δεδομένων από οποιοδήποτε μέρος της ελληνικής επικράτειας στην Αθήνα.
«Η Σαντορίνη είναι ένα ήσυχο μέρος χωρίς βιομηχανικό θόρυβο και μας δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε πόσο καλή είναι η μετάδοση δεδομένων από εδώ προς την Αθήνα», δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο υπεύθυνος του Φορητού Δικτύου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας, από την Σαντορίνη όπου βρίσκεται.
Αναφορικά με τις μικρές σεισμικές δονήσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στη Σαντορίνη ο κ. Χουλιάρας τονίζει ότι αυτό είναι αφενός φυσιολογικό φαινόμενο και αφετέρου εντελώς τυχαίο.
«Οπωσδήποτε η Σαντορίνη είναι μία σεισμογενής περιοχή και ασφαλώς κάθε τόσο μπορεί να έχει μικρούς σεισμούς που δεν γίνονται αισθητοί. Δεν είμαστε εδώ επειδή μας έχει δημιουργήσει κάποια ανησυχία αυτή η μικρή σεισμική δραστηριότητα, κάτω από τρία ρίχτερ, που δεν γίνεται καν αισθητή και είναι ένα απόλυτα σύνηθες φαινόμενο», επισημαίνει και προσθέτει ότι «πρωτίστως θέλουμε να δοκιμάσουμε το δίκτυο της επικοινωνίας. Από εκεί και πέρα το θέμα της σεισμικής δραστηριότητας της Σαντορίνης αφορά έναν άλλο τομέα που θα ερευνηθεί. Παράλληλα βέβαια θα βγάλουμε κι ένα πόρισμα αν είναι τεκτονική ή ηφαιστειακή η δραστηριότητα», επισημαίνει ο κ. Χουλιάρας
Τέλος ο κ. Χουλιάρας λέει πως αυτή τη στιγμή λειτουργούν τρεις σταθμοί στη Σαντορίνη, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε ήδη ξεκινήσει και παρακολουθούμε τη σεισμική δραστηριότητα και στέλνουμε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών», ενώ εντός των ημερών θα ολοκληρωθεί όλο το δίκτυο παρακολούθησης.
enimerwsi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...