Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Παρουσίαση του Οικολογικού- Πολιτιστικού Πάρκου του ποταμού Αχελώου


Παρουσιάστηκε χθες στο Νεοχώρι η μελέτη για το Οικολογικό – Πολιτιστικό Πάρκο του ποταμού Αχελώου, από την κα Έφη Καραθανάση μελετητή, Διδάκτωρ Αρχιτέκτων - Πολεοδόμος του ΕΜΠ.

Πρόκειται για προκαταρκτική μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ προ δεκαετίας και περιλαμβάνει ένα σύνολο παρεμβάσεων και έργων που στηρίζεται σε 4 βασικές λειτουργίες: 1η) Μορφές ήπιας αναψυχής στη φύση 2η) Επιμόρφωση και οικολογική ευαισθητοποίηση 3η)Αθλητισμός όχι με εγκαταστάσεις – αλλά στη φύση 4η) Πολιτισμός στους χώρους των Βυζαντινών μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων με συγκεκριμένες υποδομές.

Πρόκειται για ένα πάρκο: Α) ΕΛΛΗΝΙΚΟ, με στοιχεία της ελληνικής υπαίθρου, με εξέδρες, μονοπάτια, διαδρομές για περίπατο δίπλα στο ποτάμι, σταυροδρόμια και κρήνες, κιόσκια και καλύβες. Β) ΣΥΓΧΡΟΝΟ, για ολιγοήμερη διαμονή τουριστών, ήπιας αναψυχής και επικοινωνίας με τη φύση και τους ανθρώπους, με χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Η Χωρική του Δομή στηρίζεται τόσο στο σύνολο των παραποτάμιων οικισμών (Πεντάλοφος – Γουργιά – Νεοχώρι – Κατοχή), οι οποίοι έχουν στρέψει τα «νώτα» τους στον ποταμό, εκτός της Κατοχής, όσο και στους τρεις σε μεγαλύτερη απόσταση οικισμούς (Μάστρο Μαγούλα και Λεσίνι), οι οποίοι όμως έχουν πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους που τους επιτρέπει να ενταχθούν στο οικοπολιτιστικό κύκλωμα του πάρκου.

Η νέα Δημοτική αρχή σκοπεύει – σύμφωνα με όσα ανέφερε στη σύσκεψη ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης – είναι να επικαιροποιήσει στοιχεία και επιμέρους πλευρές της μελέτης, έτσι ώστε σε επικείμενη πρόσκληση ένταξης στο ΕΣΠΑ - είτε μέσω ΥΠΕΚΑ είτε μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπως έχει ήδη συμβεί σε άλλες Περιφέρειες της χώρας (π.χ. Θεσσαλία) – να υπάρξει ετοιμότητα κατάθεσης ολοκληρωμένης πρότασης προς χρηματοδότηση από την πλευρά του Δήμου.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...