Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

«60’ Ελλάδα»: Η κολεκτίβα των επιστημόνων στην Παλαιά Μορσίνη.


Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, στις 23:45, η εκπομπή του Alpha «60’ Ελλάδα» και ο Νίκος Μάνεσης ταξιδεύουν στην καρδιά της Θράκης, στην  Ξάνθη, μια πόλη με χρώμα και ομορφιά που καθηλώνουν. 


Στην Ξάνθη, η καθημερινότητα αλλά και η μάχη των κατοίκων με την κρίση παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Παρά την ανεργία και τα προβλήματα, και με δεδομένο ότι εκεί η κρίση δεν είναι τόσο επώδυνη όσο στα μεγάλα αστικά κέντρα, η κάμερα καταγράφει μια πόλη ζωντανή, στην οποία συνυπάρχουν αρμονικά Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, που σέβονται ευλαβικά τις θρησκευτικές ιδιαιτερότητες της κάθε κοινότητας. 

Από αυτό το οδοιπορικό ξεχωρίζουν:


• Η πρώτη «μικτή» επιχείρηση την οποία δημιούργησαν δύο Ξανθιώτες, ένας Χριστιανός και ένας Μουσουλμάνος, Πομακικής καταγωγής. Πρόκειται για μια αλυσίδα καταστημάτων  τροφίμων με διπλή επωνυμία στα Ελληνικά και τα Πομακικά. Το προσωπικό είναι 50% Χριστιανοί και 50% Μουσουλμάνοι.

• Η κολεκτίβα των επιστημόνων που ζουν μαζί και δημιουργούν στην Παλαιά Μορσίνη. Ένας γιατρός- γλύπτης, ένας μηχανικός- ευρεσιτέχνης, ένας γεωπόνος, μια βιολόγος και ένας γενετιστής ένωσαν τις δυνάμεις τους. Κατασκευάζουν τα δικά τους «πράσινα» σπίτια από άμμο, πυλό και άχυρο, με κόστος που δεν υπερβαίνει τα 1500 ευρώ. Επίσης, παράγουν την αρχέγονη ποικιλία του δίκοχου σιταριού το οποίο καλλιεργούσαν στην περιοχή από την αρχαιότητα. Ο εμπορεύσιμος σπόρος τους αποφέρει σημαντικά έσοδα καθώς θεωρείται η απόλυτη βιολογική καλλιέργεια. Τέλος, φτιάχνουν ηλιακούς φούρνους αλλά και ότι θα μπορούσε να τους παρέχει ενεργειακή αυτάρκεια για τον πρωτότυπο οικισμό τους.

• Ο Άρδας ποταμός, η «παραλία της Ξάνθης» όπως αποκαλούν την όχθη του το καλοκαίρι καθώς μοιάζει με παραθαλάσσια ακτή.

Επίσης, η εκπομπή  καταγράφει το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι με την ευλογιά, μια ασθένεια των αιγοπροβάτων που πέρασε πρόσφατα τα σύνορα από την Τουρκία και έχει αφανίσει ολόκληρα κοπάδια.

Μοναδικές εικόνες στα Πομακοχώρια  

Το οδοιπορικό του «60’ Ελλάδα» συνεχίστηκε στην ορεινή περιοχή όπου έγιναν γυρίσματα σε πολλά από τα 30 χωριά του νομού με σημαντικότερους σταθμούς τον Εχίνο, τον Κένταυρο την Σμίνθη και τις Θέρμες. Οι Έλληνες Μουσουλμάνοι είναι άνθρωποι τραχείς, πολύ φιλόξενοι και δεν μασούν τα λόγια τους. Εκφράζουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους για τη θρησκευτική μειονότητα και καλούν την Πολιτεία να συμβάλει ώστε να καταφέρουν, όχι μόνο να κρατήσουν τα χωριά τους ζωντανά, αλλά να αποτελέσουν και πόλο τουριστικής έλξης  με άξονα την παράδοση.

Από τις Θέρμες στο Ζλάτογκραντ

Τέλος, η εκπομπή πέρασε τα σύνορα για να συναντήσει τους Έλληνες, οι οποίοι περνούν το μεθοριακό σταθμό, για την πρώτη βουλγαρική πόλη μετά τα σύνορα, το Ζλάτογκραντ, για φθηνότερες αγορές.

 «60’ Ελλάδα» με τον Νίκο Μάνεση: Βλέπουμε αυτά που δεν βλέπουν οι άλλοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...