Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Alpha «60’ Ελλάδα»: «Ανάθεμά σου Αμερική με τα δολάριά σου, όλα της Κάσου τα παιδιά τα έκαμες δικά σου»

Πυξίδα ο  άνθρωπος. Προορισμός η ελληνική περιφέρεια. Στόχος του ταξιδιού η καταγραφή  των προβλημάτων, αλλά και του αισιόδοξου μηνύματος ότι σε έναν τόπο που βιώνει έντονα τη νέα σκληρή πραγματικότητα υπάρχουν πολίτες που όχι μόνο στέκονται όρθιοι αλλά και βρίσκουν τη δύναμη να δημιουργούν.

Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, στις 23:45, η εκπομπή του Alpha «60’ Ελλάδα» και ο Νίκος Μάνεσης συνεχίζουν το ταξίδι τους με έκτο σταθμό την Κάσο των 900 κατοίκων, το νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων.

Άνθρωποι δεμένοι  με τον τόπο τους. Δεμένοι με ένα τρόπο παράξενο παρά τα προβλήματα που κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή τους και λιγότερο ζωντανή την προοπτική να παραμείνουν, ιδίως οι νέοι, στο νησί.

«Σήμερον  είναι του Αγίου Παποριού»

Ο χειμώνας που  έρχεται  και η… μετ’ εμποδίων ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά, η οποία τους καθιστά αυτομάτως σε κατάσταση αποκλεισμού, είναι ο σημαντικότερος προβληματισμός των κατοίκων στην Κάσο. Όταν ο καιρός είναι άγριος, οι κάτοικοι κάνουν ακόμη και 15 μέρες να δουν βαπόρι στο νησί καθώς τα επιβατηγά δεν μπορούν να δέσουν και απλώς τους… χαιρετούν. Τα δρομολόγια μειώνονται και έτσι πρέπει να μεταβούν  στα λιμάνια της Ρόδου ή του Ηρακλείου περιμένοντας μέχρι και 12 ώρες για να πάρουν στη συνέχεια το πλοίο για τον Πειραιά, χωρίς να νοιάζεται κανένας αν πρόκειται για μητέρες με μωρά και παιδιά, για ασθενείς ή για ηλικιωμένους.

Τα σχολεία  σε κατάληψη

Σημαντικές ελλείψεις διδακτικού προσωπικού σε βασικά μαθήματα. Καθηγητές, οι οποίοι φτάνουν στο νησί στα μέσα του σχολικού έτους, έχουν οδηγήσει τα νέα παιδιά στην απόγνωση καθώς είναι αδύνατον διαγωνισθούν επί ίσοις όροις στις εισαγωγικές εξετάσεις δεδομένου ότι στο νησί δεν υπάρχουν φροντιστήρια.

Η Κάσος  ξεχωρίζει και σα διαμάντι κόκκινο  το πέλαγος φωτίζει 

Το νησί ξεχωρίζει  για τους ανθρώπους του. Σχεδόν όλοι πολυταξιδεμένοι καθώς η παράδοση έλεγε πως αν δούλευες σε πλοίο, στο νησί γυρνούσες μόνο καπετάνιος. Και όλοι πήγαιναν στη θάλασσα και όλοι γυρνούσαν καπετάνιοι.

Μέσα από  την εκπομπή, μαθαίνουμε για το πώς άδειασε το νησί όταν 6.000 Κασιώτες μετοίκησαν στο Πορτ Σάιντ  για να εργαστούν στη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ, στην Αγγλογαλλική εταιρία. Από αυτούς ελάχιστοι γύρισαν, οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν στην Αμερική.

«Ανάθεμά σου Αμερική με τα δολάριά σου, όλα της Κάσου τα παιδιά τα έκαμες δικά σου»

Στο νησί, ο Νίκος Μάνεσης συναντά πολλούς επαναπατρισθέντες ομογενείς. Ανάμεσά τους έναν 60χρονο που γύρισε από την Αμερική και κατασκεύασε μόνος του δύο σκάφη. Το ένα είναι μια θαλαμηγός που κάνει το δρομολόγιο Κάρπαθος-Κάσος. Η κάμερα της εκπομπής καταγράφει την προσωπική του πορεία αλλά και την ξενάγησή του στο νησί και ιδιαίτερα στη νότια πλευρά του που είναι και η ομορφότερη.

Επίσης, δύο Κασιώτες, διάσημοι εστιάτορες στη Νέα Υόρκη, διηγούνται την ιστορία τους αλλά και μιλούν για την επιχείρησή τους που έγινε σε όλους μας γνωστή μέσω ενός δημοφιλούς αμερικανικού σίριαλ, το οποίο γυρίστηκε εξ’ ολοκλήρου στον χώρο τους.

 «60’ Ελλάδα», με τον Νίκο Μάνεση: Βλέπουμε αυτά που δεν βλέπουν οι άλλοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...