Αντίδραση Λευτέρη Αυγενάκη
Να επανεξετάσει η κυβέρνηση την απόφασή της για την κατάργηση του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, εξαίροντας το ερευνητικό έργο του Κέντρου και την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο.
Ειδικότερα, ο κ. Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούση, και την αρμόδια Υπουργό Παιδείας, κα. Α. Διαμαντοπούλου, ζητά από την κυβέρνηση να εξηγήσει σαφώς «για ποιους ακριβώς λόγους καταργείται ένα τόσο σημαντικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και ένας τόσο αξιόλογος ερευνητικός φορέας της χώρας», ενώ ζητά να εγγυηθεί και να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι «δεν θα θιγεί κανένα εργασιακό δικαίωμα του προσωπικού που εργάζεται στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και ότι δεν θα απολυθεί κανένας», όπως και να ενημερωθεί για τη διάδοχη κατάσταση. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει «να επανεξετάσει τη θέση της, δεδομένης της σημασίας και του προσφερόμενου έργου του φορέα και να μην προχωρήσει στην κατάργησή του»
Ειδικότερα, ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας τονίζει στο έγγραφό του την πολύ σημαντική προσφορά του ΕΛΚΕΘΕ στη χώρα, αναφέροντας τα εξής:
«Με το Νόμο 2919/25.6.2001 «Σύνδεση Έρευνας και Τεχνολογίας με την παραγωγή»
αποφασίστηκε η ίδρυση ΝΠΔΔ με την επωνυμία Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), με την ενοποίηση του Εθνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (Ε.Κ.Θ.Ε.) και του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης (Ι.ΘΑ.ΒΙ.Κ.). Το Δεκέμβριο του 2005 άνοιξε το Cretaquarium στο Ηράκλειο Κρήτης, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα ενυδρεία στην Ευρώπη και προσφέροντας μια καταπληκτική θέα στον υποθαλάσσιο κόσμο της Μεσογείου θάλασσας».
«Το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. διέπεται από τις διατάξεις του Νόμου 1514/85 και του Προεδρικού Διατάγματος 164 (ΦΕΚ 131/3.6.03), έχει έδρα την Ανάβυσσο Αττικής και αποτελείται από πέντε Ερευνητικά Ινστιτούτα: (α) Ωκεανογραφίας, (β) Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων, (γ) Υδατοκαλλιεργειών, (δ) Θαλάσσιας Βιολογίας και Γενετικής και (ε) Εσωτερικών Υδάτων. Σκοπός του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. είναι η διεξαγωγή επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, η πειραματική ανάπτυξη και επίδειξη, η διάδοση και εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας, ιδιαίτερα στους τομείς της μελέτης και προστασίας της υδρόσφαιρας, των οργανισμών της, των ορίων της με την ατμόσφαιρα, την ακτή και το βυθό, των φυσικών, χημικών, βιολογικών και γεωλογικών συνθηκών που επικρατούν και διέπουν τα παραπάνω συστήματα, με (α) παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών, (β) υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό, (γ) οικονομική τους εκμετάλλευση είτε από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. ή και τους εργαζόμενους σ’ αυτό ή και από τρίτους».
«Στο Ηράκλειο, το πάρκο προώθησης και διάχυσης της γνώσης για το θαλάσσιο περιβάλλον «ΘΑΛΑΣΣΟΚΟΣΜΟΣ», δημιουργήθηκε μέσα σε ένα χώρο 58 στρεμμάτων της πρώην Αμερικανικής βάσης Γουρνών, 15 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου. Οι ερευνητικές εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια καλύπτουν έκταση 3.185 τ.μ., οι χώροι διοίκησης 985 τ.μ., ενώ υπάρχουν και αποθηκευτικοί χώροι 1.260 τ.μ. Στην κτιριακή υποδομή περιλαμβάνεται επίσης ένα αμφιθέατρο 150 ατόμων, δύο μικρότερες αίθουσες σεμιναρίων, με δυνατότητα μετατροπής τους σε ένα ενιαίο χώρο και ο χώρος της Βιβλιοθήκης 170 τ.μ. Στο Πάρκο «ΘΑΛΑΣΣΟΚΟΣΜΟΣ» στις Γούρνες, υπάρχουν δύο κτίρια τα οποία ονομάζονται υποδομές Aqualabs και είναι οργανωμένα ως πλήρως καθετοποιημένη μονάδα εκκολαπτηρίου. Υπάρχουν πειραματικής κλίμακας και μικρής κλίμακας εγκαταστάσεις εκτροφής ψαριών, που είναι εξοπλισμένες με καλά εξειδικευμένα υγρά και ξηρά εργαστήρια και κλασικές υποδομές (γραφεία, βιβλιοθήκη, αίθουσα συνεδριάσεων 50 θέσεων, κ.λπ.). Οι 7 κύριες πειραματικές ζώνες (1.700 τ.μ.) ενσωματώνουν την σύγχρονη τεχνολογία στην καλλιέργεια λαρβών ψαριών και την αυτοματοποιημένη διαχείριση».
«Το “Cretaquarium” αποτελεί μέρος του πάρκου «ΘΑΛΑΣΣΟΚΟΣΜΟΣ». Καλύπτει έκταση 2.600 τ.μ. στην οποία περιλαμβάνονται 1.600 τ.μ. εκθεσιακοί χώροι ενυδρείων, σκηνογραφίας και μουσειολογίας, τεχνικοί χώροι (παρασκήνια), αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 150 ατόμων, χώροι εστίασης, κατάστημα πώλησης ενθυμημάτων και παιδότοπος. Το Ενυδρείο εγκαινιάστηκε και άνοιξε στο κοινό στις 18 Δεκεμβρίου 2005, ενώ τα επίσημα εγκαίνια έγιναν στις 22 Ιουλίου 2006. Στις 10 Νοεμβρίου 2008, το Ενυδρείο έκλεισε για το κοινό για να γίνουν εργασίες για εγκατάσταση 25 νέων δεξαμενών στη διαδρομή επίσκεψης. Το έργο, που συγχρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Κρήτης και το Ενυδρείο, ολοκληρώθηκε το Μάρτιο 2009.»
Αναφορικά με το προσωπικό σημειώνει ότι «Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του 2009, στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. εργάζονται 483 άτομα (μόνιμο προσωπικό, συμβασιούχοι, υπότροφοι, πλήρωμα 1/Κ ΑΙΓΑΙΟ, Ε/Α ΦΙΛΙΑ, Π/ΕΕ ΑΛΚΥΩΝ και Β/Θ ΘΕΤΙΣ) και ειδικότερα 290 μόνιμοι υπάλληλοι και συμβασιούχοι αορίστου χρόνου και 140 συμβασιούχοι εργασίας – έργου».
Τέλος, καταλήγει ότι «η επιστημονική προσφορά, οι υποδομές του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., αλλά και το υψηλής κατάρτισης προσωπικό που απασχολείται στους κόλπους του καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του και σε καμία περίπτωση την κατάργησή του» και τονίζει ότι «η κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει τη ομολογουμένως λανθασμένη εκτίμηση για την κατάργηση του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας