Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Σε μαρασμό και ερήμωση το ηρωικό Σούλι

Από τους τοπικούς άρχοντες και την επίσημη πολιτεία ζητά η Αδελφότητα «Το Ηρωικό Σούλι» να καταθέσουν εγγράφως τις θέσεις τους για μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιστορική περιοχή και oι ελάχιστοι εναπομείναντες κάτοικοι αυτής.

Πρόκειται για μια ενέργεια η οποία ξεκίνησε πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης και της 14ης Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους και η οποία γίνεται πλέον πιο επίκαιρη, με την έννοια ότι γνωρίζουμε τη νέα Δημοτική Αρχή του διευρυμένου πλέον Δήμου Σουλίου.Εκτός από τα προβλήματα της καθημερινότητας (χαμηλές συντάξεις, τιμές αγροκτηνοτροφικών προιόντων, ελλείψεις στις υποδομές και προβληματικές υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, παιδείας), όπως τα κατονόμαζε προεκλογικά η Αδελφότητα, υπάρχουν και τα περαιτέρω προβλήματα τα οποία είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν στο μαρασμό και την ερήμωση το Σούλι, αν και εφόσον δε δοθεί προτεραιότητα σε ορισμένες ενέργειες που θα δώσουν λύσεις σε ορισμένα χρονίζοντα για την περιοχή ζητήματα.Η νέα Δημοτική Αρχή αποκτά ελέω και Καλλικράτη αυξημένες αρμοδιότητες και το Δ.Σ της Αδελφότητας καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, ούτως ώστε οι νέοι άρχοντες του Δήμου να τις μελετήσουν, να τις αξιοποιήσουν και να δώσουν το βάρος που αρμόζει στα παρακάτω θέματα, βάση και της αξιολόγησης που θα γίνει.


Προτάσεις για την ανάδειξη του Σουλίου
Τα έργα τα οποία η Αδελφότητα Σουλίου προτείνει είναι τα εξής:
- Να Δημοπρατηθεί η συντήρηση του Δρόμου Γλυκή προς το Σούλι και τα Σουλιοτοχώρια με την κατασκευή κόμβου στην έξοδο προς Γλυκή διαπλάτυνση όπου χρειάζεται (ιδίως Γεφύρι Μαμάκου έως Σούλι όπου σε πολλά σημεία οι νεροφαγιές έχουν κάνει μεγάλη ζημιά).
- Να σηματοδοτηθεί με πινακίδες όλο το δίκτυο προς το Σούλι, από το σημείο εισόδου Γλυκής και σε όλη την διαδρομή, που σήμερα είναι από κακή έως ανύπαρκτη.
- Να συντηρηθεί ο δρόμος από Φροσύνη που ενώνει την Εγνατία με το δρόμο προς το Σούλι. Επίσης να συντηρηθούν όλοι οι εσωτερικοί των κοινοτικών διαμερισμάτων καθώς και ο δρόμος προς το Λειβάδι και το Ζωτικό.
- Να τεθεί άμεσα σε λειτουργία ο Ξενώνας, που αν και η ανακαίνισή του έχει ολοκληρωθεί, καθυστερεί απαράδεκτα η παράδοσή του στην Κοινότητα.
- Να διαπλατυνθεί (όπου χρειάζεται) και εν συνεχεία να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος Κιάφας- Αβαρίκου - Μπενούκας και εν συνεχεία να γίνει διάνοιξη 3 χιλιομέτρων δρόμου προς τα Σερτζιανά. Με το έργο αυτό θα εξασφαλισθεί η ασφαλής οδική πρόσβαση προς τα υπόλοιπα χωριά του Ιστορικού τετραχωρίου. Παράλληλα, με το ίδιο έργο- με την διάνοιξη του δρόμου προς τα Σερτζιανά- θα συνδεθεί το Σούλι με τα χωριά της Λάκκας Σουλίου και από εκεί με τον Λούρο, την Πρέβεζα και την Άρτα. Έτσι εκτός του ότι θα εξυπηρετεί τους συγχωριανούς μας που διαμένουν μόνιμα εκεί, θα είναι και προσβάσιμος ο δρόμος σε όλα τα χωριά του Σουλίου από το πλήθος των τουριστών που επισκέπτονται το Ιστορικό τετραχώρι.
- Να συντηρηθεί - πλακοστρωθεί ο δρόμος από το Σούλι προς το εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου (περίπου 1.500 μέτρα) και στα πλαϊνά να κατασκευασθεί πέτρινο τοιχίο, που είναι επικίνδυνος επειδή σε πολλά σημεία έχει φύγει η άσφαλτος, ενώ η μια πλευρά του δρόμου έχει πάθει ζημιές από τις νεροφαγιές.
- Να βελτιωθεί και όπου χρειάζεται να διαπλατυνθεί ο δρόμος Σούλι- Σαμωνίβας, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πούλμαν σε Σαμωνίβα- Κιάφα (στα 50 μέτρα από το Σούλι υπάρχει κλειστή στροφή που κάνει δύσκολη έως αδύνατη τη συνέχιση των πούλμαν).
- Να ολοκληρωθεί ο δασικός δρόμος από Σαμωνίβα προς το ποτάμι του Αχέροντα και το γεφύρι Ντάλα για την αντιπυρική προστασία του δάσους. Είναι γνωστό ότι στο παρελθόν το δάσος στην περιοχή Σκάλας Τζαβέλαινας υπέστη μεγάλη καταστροφή από πυρκαγιά, επειδή δεν υπήρχε δασικός δρόμος με συνέπεια την αδυναμία πρόσβασης στην πυροσβεστική για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Με τη διάνοιξη του ίδιου δρόμου, θα γίνει δυνατή η μεταφορά υλικών για την ανακατασκευή του μικρού γεφυριού στον Αχέροντα (θέση Ντάλα) που καταστράφηκε στα τέλη του 2003 από θεομηνία, που είχε ξεσπάσει στην περιοχή κάνοντας αδύνατη την πρόσβαση προς την Σαμωνίβα και το Σούλι.
- Να διανοιχτεί δρόμος προς το οροπέδιο της Μούργκας, όπου οι κτηνοτρόφοι έχουν σύμφωνα με το κτηματολόγιο (της δεκαετίας του 1930) προσωπικούς κλήρους αρκετών στρεμμάτων ο καθένας, τα οποία αδυνατούν να τα εκμεταλλευτούν λόγω ανυπαρξίας οδικής πρόσβασης.
- Να δοθεί η δυνατότητα στους συγχωριανούς μας να αναστηλώσουν Σουλιώτικα σπίτια στο ιστορικό τετραχώρι (Σούλι- Σαμωνίβα- Κιάφα- Αβαρίκο) και την Μπενούκα, με προδιαγραφές που θα τεθούν από την αρχαιολογική υπηρεσία και την πολεοδομία έτσι ώστε να διακοπεί η ερήμωση της.
- Να συντηρηθούν και αναπαλαιωθούν οι νερόμυλοι του Σουλίου και του Ντάλλα.
- Να αναδειχθούν- με την ανακατασκευή τους- τα 400 πηγάδια στο Σούλι και την Κιάφα.
- Να δημιουργηθεί Λαογραφικό Μουσείο στο Δημοτικό Σχολείο Σαμωνίβας (η Σαμωνίβα ορίστηκε ως ιστορική έδρα του νέου Δήμου Σουλίου) και στον προαύλιο χώρο του να κατασκευαστεί πλατεία.
- Να τοποθετηθεί αναμεταδότης τηλεόρασης ώστε να έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται και οι λιγοστοί κάτοικοι της Σαμωνίβας που ζούνε μέσα στην ερημιά. Επίσης να συντηρηθούν - επισκευαστούν οι αναμεταδότες και όλων των Σουλιοτοχωρίων ώστε έχουν εικόνα από όλα τα κεντρικά κανάλια.
- Να συντηρηθούν- πλακοστρωθούν τα παλιά Σουλιώτικα μονοπάτια από:
1. την Σαμωνίβα (Εκκλησία της Ευαγγελίστριας) προς την Σπέλλα την Μαύρη και τον Μύλο του Σουλίου, από όπου οι Σαμωνιβιώτισσες μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ΄70 κουβαλούσαν το νερό.
2. την Κιάφα προς το Κάστρο της Κιάφας.
3. την εκκλησία Ευαγγελίστρια προς την θέση Τόπι και την Μούργκα
4. το αμφιθέατρο Αγ. Δονάτου προς το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής.
5. Σούλι προς Μούργκα.
- Να εφαρμόσει επιτέλους την τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας και με αποζημίωση των δικαιούχων περίπου 1.500 Ευρώ που προβλέπει την πλήρη διάνοιξη του δρόμου στην θέση Σέλκια και οδηγεί προς την εκκλησία Ευαγγελίστρια και το μοναδικό νεκροταφείο του Ιστορικού Τετραχωρίου, ώστε τα αυτοκίνητα να μην κινδυνεύουν να βρεθούν στο παρακείμενο ρέμα (λάκκο).

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...