Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010

ΑΡΤΑ:Πρωτοβουλία για την ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας Κοράκου

Πεντακόσια χρόνια συμπληρώνονται το 2014 από την οικοδόμηση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου, η οποία άντεξε σε σεισμούς και μανιασμένες κατεβασιές του Αχελώου, αλλά …έπεσε θύμα του Εμφυλίου.

Η περίφημη, μονόταξη πέτρινη γέφυρα- Γέφυρα του Κοράκου ή Κορακογιοφύρι-που βρίσκεται στην περιοχή των Πηγών Άρτας, χτίστηκε το 1514-1515. 

"Έζησε" για 434 χρόνια, αντέχοντας σε σεισμούς κι άλλα, έντονα φυσικά φαινόμενα, αλλά έπεσε κι αυτή θύμα του Εμφυλίου, στις 28 Μαρτίου του 1949. Ανατινάχθηκε από αντάρτες της ΙΙ Μεραρχίας του καπετάν Διαμαντή, σε μια από τις φονικότερες μάχες - κατά τα αρχεία του Στρατού- προκειμένου να αποκοπεί ο Στρατός προς τη μεριά της Άρτας και να μην τους ακολουθήσει στο πέρασμά τους για Αργιθέα και να σωθεί ο κύριος όγκος των δυνάμεων της Ι και ΙΙ Μεραρχίας του Δ.Σ.Ε., υπό τους Καπετάν Γιώτη (Χαρίλαος Φλωράκης) και Καπετάν Διαμαντή (Γιάννης Αλεξάνδρου).

Δύο Αργιθεάτες, οιΜενέλαος Παπαδημητρίου και Κώστας Γραμμένος, έχουν αναλάβει την προώθηση πρωτοβουλίας για την ανακατασκευή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...