Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Η παραλία του Κάστρου της Χίου, να ξαναγίνει παραλία!

Το Κάστρο της Χίου είναι επιθαλάσσιο και αυτό αποτελεί ένα από τα στοιχεία που το κάνει τόσο ξεχωριστό... Στη Βόρεια πλευρά του (επί προμαχώνα Αντόνιο Ζένο και επιθαλασσίου τείχους), στην πλευρά της ιχθυόσκαλας, υπάρχει μία μικρή παραλία, μία παραλία που μπορεί να μην είναι η καλύτερη και ωραιότερη του νησιού (ευτυχώς η Χίος διαθέτει πάρα πολλές πανέμορφες παραλίες), αλλά σίγουρα είναι ένας πανέμορφος και γραφικός χώρος μιας και η παραλία ξεκινάει από τα τείχη του Κάστρου μας. Και όλα αυτά μόνο μερικές εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο της πόλης της Χίου.
Όλα ακούγονται τόσο ωραία, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ πιο διαφορετική. Η παραλία αυτή μόνο σαν παραλία ή σαν χώρος αναψυχής δεν προσφέρεται. Σήμερα η χρήση της είναι σαν καταυλισμός, σκουπιδότοπος, χώρος ρίψης μπαζών και γενικών «χρήσεων».
Η εθελοντική ομάδα το Κάστρο της Χίου-ένας χαμένος παράδεισος, πριν από μερικές μέρες προέβη σε εθελοντικό καθαρισμό, διότι είχε να καθαριστεί…..από πέρσι τον Ιούνιο, που την είχαμε ξανακαθαρίσει. Τα ευρήματα δείχνουν την αδιαφορία τόσο από πλευράς πολιτών όσο και των φορέων, τη 'διαφορετική' χρήση της και κατά συνέπεια τον πολιτισμό μας.
Εκτός από τα σκουπίδια όλων των ειδών που μπορεί κανείς με λίγη φαντασία να σκεφτεί σε έναν τόσο απομονωμένο χώρο, υπήρχε ακόμα και μεταλλικό βαρέλι με πετρέλαιο, ακυρωτικό μηχάνημα λεοφωρείου, σακιά με μπάζα, ένα λόφο με σπασμένα τζάμια και πολλά άλλα «ευρήματα». Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι φορτηγά πάνε και αδειάζουν εκεί σκουπίδια και μπάζα. Σίγουρα, με την παρούσα κατάσταση ο χώρος αυτός δεν μπορεί να κρατηθεί καθαρός μόνο με εθελοντικούς καθαρισμούς, αλλά χρειάζονται μόνιμες λύσεις και συστηματικός καθαρισμός.


Η συγκεκριμένη πανέμορφη και ιδιαίτερη περιοχή μπορεί με ελάχιστο κόστος να αλλάξει εντελώς και να γίνει ένας χώρος που θα τον απολαμβάνει ο κόσμος του νησιού και μη και θα αναδεικνύει το ίδιο το νησί μας.Συγκεκριμένα μπορούν να τοποθετηθούν κάδοι απορριμμάτων (σήμερα δεν υπάρχει κανένας) που θα αδειάζονται σε τακτική βάση. Να μπουν ειδικά κολωνάκια ώστε να μην εισέρχονται στην παραλία αυτοκίνητα και φορτηγά (τι δουλειά έχουν τα φορτηγά σε παραλία;). Να διαμορφωθεί ξανά σε παραλία και χώρο περιπάτου (η παραλία ενώνεται με την άνυδρη τάφρο του Κάστρου η οποία επεκτείνεται μέχρι και την πίσω πλευρά του Δημαρχείου), να τοποθετηθεί κατάλληλος φωτισμός ώστε να μην είναι χώρος για να κρυφτεί κάποιος και να κάνει ότι δεν μπορεί σε κοινή θέα, καθώς και να μπουν παγκάκια ώστε να μπορεί να κάθεται ο κόσμος και να αγναντεύει το Αιγαίο και τα τείχη του Κάστρου...
Επιπλέον, θα πρέπει να μας πουν οι υπεύθυνοι, κατά πόσο η συγκεκριμένη θάλασσα είναι κατάλληλη για κολύμβηση, γιατί δεν υπάρχει απαγόρευση, αλλά όσο κι αν ψάξαμε δεν μπορέσαμε να μάθουμε επίσημα αν επιτρέπεται ή όχι.
Η παραλία του Κάστρου μπορεί να γίνει ένας πανέμορφος χώρος είτε σαν χρήση παραλίας, είτε σαν χώρος περιπάτου και χαλάρωσης και θα αναδείξει το νησί μας μέσα από την μοναδικότητας της.

Πιστέψτε μας, παραλίες στη βάση των τειχών ενός τόσο εντυπωσιακού και μεγάλου Κάστρου δεν υπάρχουν πολλές…!!! Ας προσπαθήσουμε όλοι λοιπόν να τη διατηρήσουμε καθαρή και ας αλλάξει πια ριζικά αυτή η εικόνα της εγκατάλειψης και αδιαφορίας μίας τόσο όμορφης και ιδιαίτερης περιοχής!!
πηγή :chioscastle.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...