Τρίτη 24 Μαΐου 2011

"Islands of Innovation"

"Σήμερα η πρόκληση της Ευρώπης είναι η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα σε μια διεθνοποιημένη οικονομία χωρίς να ξεχαστούν οι θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες της αλληλεγγύης και της ευημερίας. Η καινοτομία είναι μια λύση, δεδομένου ότι είναι τώρα ευρέως γνωστό ότι η καινοτομία είναι ένα κεντρικό στοιχείο της οικονομικής επίδοσης.

Η γεωγραφική θέση των νησιών και η λειτουργία τους ως φυσικά όρια μεταξύ της Ευρώπης και τρίτων χωρών τους, τα καθιστά στρατηγικά εδάφη για την ΕΕ. Τα νησιά αντιπροσωπεύουν μια περιοχή περίπου 110.000km² και είναι σπίτι για περίπου 14 εκατ. ανθρώπους. Οι "δομικές αναπηρίες τους", όπως οι λιγοστοί πόροι και μια μικρής κλίμακας αγορά, καθιστούν την "περιφερειακή οικονομία τους" πιό ευάλωτη από τις μεγαλύτερες και καλύτερες συνδεδεμένες "οικονομίες της ενδοχώρας".

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα προβλήματα, τα Ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία ενθαρρύνουν τις νησιωτικές περιοχές να υιοθετήσουν τις καινοτόμες τεχνολογίες που ταιριάζουν στις ιδιαιτερότητές τους, να αναπτυχθούν με έναν βιώσιμο τρόπο και να ενσωματωθούν στη νέα οικονομία της γνώσης χωρίς να διακινδυνεύσει η περιφερειακή τους ταυτότητα.

Ειδικότερα, οι στόχοι των περιφερειακών προγραμμάτων καινοτόμων δράσεων είναι να ενισχυθεί η γνώση και οι δεξιότητες του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού και να επιταχυνθεί η εκμετάλλευση των καινοτομιών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αυτές τις λιγότερο αναπτυγμένες νησιωτικές περιοχές να έχουν την δυνατότητα να πειραματιστούν σε τομείς έξω από τους κανόνες των προγραμμάτων των διαρθρωτικών ταμείων, αλλά και να αναπτύξουν συνεργασίες και να δικτυωθούν με τις πιο αναπτυγμένες περιοχές.

Το βιβλίο Καινοτόμα Νησιά παρουσιάζει τα περιφερειακά προγράμματα καινοτόμων δράσεων των "νησιωτικών περιοχών". Η εμπειρία αυτών των περιοχών αποτελεί παράδειγμα για άλλες περιοχές, για το πώς περιοχές απομακρυσμένες και με λιγότερους ευνοϊκούς όρους μπορούν να αναπτυχτούν προβάλοντας τον “αποκλειστικό τους μύθο”."

Περισσότερα Βιβλίο & Βιογραφικό Μπεζιρτζόγλου Χρ.
http://greekinnovation.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...