Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Έλλειψη ρευστότητας στη Γιαννιώτικη αγορά


Σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα ένας αρκετά μεγάλος αριθμός εμπορικών καταστημάτων στα Γιάννινα, καθώς η κίνηση σε αυτά παραμένει ιδιαίτερα υποτονική, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας αλλά και της απαισιοδοξίας και ανασφάλειας που έχει καταλάβει τους καταναλωτές.Αποτέλεσμα, να περιορίζουν τα ψώνια τους στα εντελώς απαραίτητα, προτιμώντας να κρατήσουν όσα χρήματα διαθέτουν για… ώρα ανάγκης, γεγονός που έχει δημιουργήσει σήμερα στην ντόπια αγορά ένα άνευ προηγουμένου πρόβλημα ρευστότητας.Η σημαντική πτώση του τζίρου τους, οδηγεί πολλά καταστήματα της πόλης να προσφύγουν αυτές τις ημέρες σε προσφορές για τα είδη τους, ενώ, όπως τόνισε, για το θέμα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων κ. Γιώργος Νταλαμάγκας, τα δάνεια στα οποία καταφεύγουν οι έμποροι αποτελούν απλώς ένα «παυσίπονο» στην ασθένειά τους που δεν μπορεί από μόνο του να δώσει επαρκή λύση στο πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας.

ΔΕΚΑΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ
Σε όλο και πιο πολλές βιτρίνες του εμπορικού κέντρου της πόλης μας αναρτώνται τις τελευταίες εβδομάδες πινακίδες που ανακοινώνουν ολιγοήμερες εκπτώσεις για τα είδη που διαθέτουν. Εξάλλου, τα δεκαήμερα προσφορών είναι, όπως λέει και ο κ. Νταλαμάγκας, νόμιμα θεσπισμένα και είναι λογικό να καταφεύγουν σε αυτά οι έμποροι, για να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους.Μάλιστα, οι προσφορές κυρίως ειδών ένδυσης και αξεσουάρ, κυμαίνονται σε ποσοστά αντίστοιχα σχεδόν με αυτά των καθιερωμένων καλοκαιρινών ή χειμερινών εκπτώσεων. Και αφορούν είδη καινούρια, όχι δηλαδή της περασμένης, αλλά της νέας σεζόν, γεγονός που είναι ενδεικτικό της κρίσης την οποία περνάει αυτή την περίοδο ο ντόπιος εμπορικός κόσμος.

ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 30%…

Οι εκπτώσεις ξεκινούν από 10 και φτάνουν σε ποσοστό που αγγίζει το 30% επί των αρχικών τιμών, παρέχοντας έτσι ένα πολύ σημαντικό κίνητρο στους Γιαννιώτες καταναλωτές που, με λίγο ψάξιμο, μπορούν να βρουν και να αγοράσουν αυτές τις ημέρες καλοκαιρινά είδη ποιότητας σε πολύ καλές τιμές.Εδώ όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν αν είναι πραγματικές οι εκπτώσεις ή προκύπτουν από «φούσκωμα» της αρχικής τιμής των προϊόντων, καθώς τέτοια φαινόμενα δεν λείπουν από την ντόπια αγορά, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου.

ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ

Τα δάνεια που μπορούν να πάρουν οι έμποροι είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως δεν λύνουν το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει σήμερα η ντόπια αγορά.Κι αυτό γιατί τα χρήματα που δανείζονται, δεν τα παίρνουν οι ίδιοι στα χέρια τους, αλλά πηγαίνουν για κάλυψη ορισμένων βασικών οικονομικών τους υποχρεώσεων.Σήμερα υπάρχουν δύο είδη δανείων που δικαιούνται οι έμποροι και παρέχονται μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, όπως σημειώνει ο κ. Νταλαμάγκας. Τα δάνεια που χρησιμοποιούνται για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ασφαλιστικούς οργανισμούς και Εφορίες και τα δάνεια τα οποία παίρνουν οι καταστηματάρχες για να πληρώσουν τις επιταγές που οφείλουν στους προμηθευτές τους, για το εμπόρευμα που αγοράζουν.

ΑΝΑΓΚΗ ΛΗΨΗΣ ΜΕΤΡΩΝ

Εκείνο που έχει ανάγκη σήμερα η αγορά, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, είναι η λήψη εκ μέρους της Κυβέρνησης μίας σειράς μέτρων που θα δημιουργήσουν ξανά ένα κλίμα αισιοδοξίας για τους πολίτες και θα προσφέρει ένα σταθερό έδαφος για ανάπτυξη. Γιατί το χειρότερο σήμερα είναι η ανασφάλεια και η αίσθηση απαισιοδοξίας που έχει κάνει τους καταναλωτές επιφυλακτικούς στο να βγουν στην αγορά και να ψωνίσουν, έστω κι αν ακόμα διαθέτουν χρήματα.
ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΑ
ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

«Λόγω της οικονομικής κρίσης δεν θα έπρεπε κανονικά να τεθεί καν θέμα από το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου για το αν τα καταστήματα πρέπει να μείνουν ανοιχτά ή όχι τα Σάββατα Ιουλίου και Αυγούστου. Θεωρούμε ότι ο καθένας μας θα έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος να αποφασίσει μόνος τους για το αν θα ανοίξει και θα δουλέψει τις συγκεκριμένες αυτές ημέρες». Αυτό τονίζει ο κ. Γ. Νταλαμάγκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.Συμπληρώνει όμως πως, από την στιγμή που τίθεται το θέμα από παράταξη Εμπόρων, ο Σύλλογος είναι υποχρεωμένος να το φέρει προς συζήτηση σε έκτακτη γενική του συνέλευση, για να βγουν οριστικές αποφάσεις. Και γι’ αυτό απευθύνει έκκληση σε όσους εμπόρους θεωρούν ότι τα μαγαζιά πρέπει να είναι ανοικτά, να έρθουν στη συνέλευση και να ψηφίσουν, γιατί διαφορετικά, όπως λέει, οδηγούμαστε σε απαξίωση του Συλλόγου. Πάντως, όπως σημειώνει με νόημα, «δεν συμφέρει την αγορά τα καταστήματα στα Γιάννινα να μένουν κλειστά τα Σάββατα του καλοκαιριού».

proinoslogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...