Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Χιλιάδες χρυσές λίρες βρέθηκαν κρυμμένες σε καναπέ σπιτιού

Χρυσή φλέβα χτύπησαν σε δύο περιπτώσεις πρόσωπα που έπεσαν τυχαία πάνω σε κρυμμένους θησαυρούς. Στην Κρήτη οικοδομικές εργασίες έφεραν στο φως χιλιάδες χρυσές λίρες, κρυμμένες από την εποχή της κατοχής, ενώ στη Θεσσαλονίκη οικιακή βοηθός ανακάλυψε σε... ζαρντινιέρα τις πλούσιες οικονομίες της ηλικιωμένης γυναίκας που φρόντιζε και έσπευσε να τις... δανειστεί.
Στην Πεδιάδα Ηρακλείου, ανάστατο είναι ένα ολόκληρο χωριό μετά την ανακάλυψη μεγάλου θησαυρού σε παλαιό κτίσμα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πρόκειται για χιλιάδες χρυσές λίρες που ήρθαν στο... φως τυχαία, στη διάρκεια εργασιών αναστήλωσης-αναπαλαίωσης εγκαταλελειμμένης οικίας.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής.
Ο τελευταίος ιδιοκτήτης του σπιτιού πέθανε πριν από χρόνια. Παιδιά δεν είχε και οι πιο μακρινοί συγγενείς του δεν ενδιαφέρθηκαν για το σπίτι, το οποίο παρέμενε σφραγισμένο. Με το πέρασμα του χρόνου το σπίτι υπέστη μεγάλες ζημιές και κάποιοι από το περιβάλλον του εκλιπόντος αποφάσισαν να το πωλήσουν σε Ηρακλειώτη επιχειρηματία.
Ο τελευταίος, αν και δεν κατάγεται από την περιοχή, είχε εκδηλώσει την επιθυμία να αγοράσει και να αναπαλαιώσει το συγκεκριμένο κτίσμα, καθώς του άρεσε πολύ το χωριό.
Ο νέος ιδιοκτήτης έδωσε εντολή σε συνεργείο να ξεκινήσει τις εργασίες αναπαλαίωσης. Στη διάρκεια των εργασιών, σύμφωνα με πληροφορίες, χρειάστηκε να γκρεμιστεί ένας τσιμεντένιος καναπές.
Εκπληκτοι οι εργάτες αντίκρισαν χιλιάδες λίρες να κατρακυλούν στο πάτωμα ανάμεσα στα μπάζα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας φρόντισε να... αποζημιώσει τους εργάτες του συνεργείου, ζητώντας την... εχεμύθειά τους, κάτι που προφανώς δεν τηρήθηκε στο... ακέραιο.
Η είδηση του εντοπισμού του θησαυρού, που επί δεκαετίες είχε μείνει «θαμμένος», διέρρευσε στην τοπική κοινωνία που άρχισε να συζητά έντονα το θέμα.
Μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι παλαιότεροι κάτοικοι συζητούσαν για την ύπαρξη ενός μεγάλου θησαυρού, πίστευαν όμως ότι τελικά ήταν μύθος. Ο πρώτος ιδιοκτήτης της παλαιάς κατοικίας ήταν ένας άνθρωπος ιδιαίτερα έντιμος και βαθιά θρησκευόμενος. Την περίοδο της γερμανικής κατοχής πολλοί συγχωριανοί του εμπιστεύτηκαν τη φύλαξη των μικρών ή μεγαλύτερων περιουσιών τους, με την ελπίδα ότι οι λίρες και τα οικογενειακά κειμήλια θα επιστραφούν στα χέρια τους όταν με το καλό τελείωνε ο εφιάλτης του πολέμου.
Οι φήμες θέλουν τον άνθρωπο να παθαίνει δυστυχώς Αλτσχάιμερ με αποτέλεσμα να μη θυμάται πού είχε κρύψει τις λίρες. Λέγεται ότι συγχωριανοί και συγγενείς του χρόνια αργότερα είχαν σκάψει πατώματα και τοίχους (μέχρι και λαγούμια είχαν ανοίξει) προκειμένου να βρουν τις λίρες τους.
Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν για τον εντοπισμό του χρυσού, ποτέ δεν κατάφεραν να τον βρουν. Μόνο τώρα που ο επενδυμένος με πέτρα καναπές έπεσε αποκάλυψε το μυστικό του.
93χρονη στη Θεσσαλονίκη
Εκρυβε «χρυσό» κουτί σε ζαρντινιέρα
Σε χρυσές λίρες επένδυσε τις οικονομίες μιας ζωής ηλικιωμένη στη Θεσσαλονίκη, αλλά το πολύτιμο κουτάκι με τις λίρες βρήκε η οικιακή βοηθός και το... περιποιήθηκε.
Η 93χρονη είχε προσλάβει μία 52χρονη αλλοδαπή για να τη βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού και πολύ σύντομα κέρδισε την εμπιστοσύνη της. Οταν της είπε πως έχει χρυσές λίρες, η οικιακή βοηθός έκανε άνω-κάτω το σπίτι για να τις βρει, αλλά δεν τα κατάφερε. Επεσε ωστόσο τυχαία πάνω τους ποτίζοντας τα λουλούδια στο μπαλκόνι.
Μέσα σε ζαρντινιέρα εντόπισε ένα μεταλλικό κουτί, το οποίο περιείχε 164 χρυσές λίρες Αγγλίας και 87 δολάρια. Χωρίς να χάσει καιρό, η αλλοδαπή τηλεφώνησε στην 32χρονη κόρη της, η οποία έφτασε κάτω από το μπαλκόνι και η μητέρα της, της πέταξε το μεταλλικό κουτί για να το κρύψει στο σπίτι τους.
Οταν η ηλικιωμένη αντιλήφθηκε την κλοπή ειδοποίησε την αστυνομία. Οι πρώτοι που προσήχθησαν ως ύποπτοι ήταν η οικιακή βοηθός και το συγγενικό της περιβάλλον. Μητέρα και κόρη ομολόγησαν την κλοπή, ενώ στο σπίτι τους βρέθηκε και το μεταλλικό κουτί με τις λίρες και τα δολάρια, που επιστράφηκαν στην 93χρονη.
Ευαγγελία Καρεκλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...