Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Αυξάνονται οι άστεγοι και οι νεόφτωχοι στην Κρήτη

Αυξάνονται και πληθύνονται οι άστεγοι, οι άποροι και οι νεόφτωχοι στην Κρήτη...

Ειδικότερα, στα Χανιά οι άστεγοι εκτιμάται ότι είναι πλέον περισσότεροι από εκατό, όταν πριν λίγα χρόνια ήταν ελάχιστοι. Νέοι οι περισσότεροι, σπίτι των οποίων είναι ο δρόμος.

Τις ημέρες περιφέρονται στην πόλη και τη νύχτα αναζητούν καταφύγιο για να κοιμηθούν.

Προ ημερών η Αστυνομία έκανε επιχείρηση εκκαθάρισης του κτηρίου του παλιού Νοσοκομείου λόγω της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας στα Χανιά και μέσα από το επί σειρά ετών αναξιοποίητο κτήριο, έβγαλε άτομα που εκεί είχαν βρει μια προσωρινή στέγη για να γλιτώσουν από το κρύο και τη βροχή.

Δεν είναι όμως μόνο το παλιό Νοσοκομείο. Ερείπια αλλά και εγκαταλελειμμένα κτήρια γίνονται συχνά άτυποι χώροι φιλοξενίας αστέγων.

Οι περισσότεροι αν όχι όλοι δεν έχουν χρήματα ούτε για φαγητό. Τρέφονται στα συσσίτια της πόλης στα οποία αυξάνονται όχι μόνον οι μετανάστες αλλά και οι Ελληνες που ζητούν φαγητό.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, μη κυβερνητικοί φορείς - ενώσεις - σύλλογοι και οργανώσεις της πόλης ένωσαν τις δυνάμεις τους και διατυπώνουν πρόταση για τη δημιουργία: 'Λαϊκού υπνωτηρίου' στα Χανιά.

Πρόκειται για το γραφείο Χανίων των 'Γιατρών του Κόσμου', το τμήμα Χανίων της 'Διεθνούς Αμνηστίας', τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων, το παράρτημα Χανίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, την Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων, τον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων, το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Χανίων, τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Χανίων, τα Φιλόπτωχα Συσσίτια Σπλάντζιας και το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης.

Στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης αλλά και χώρου, αντιπροσωπεία των φορέων και συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος των ‘Γιατρών του Κόσμου' Μηνάς Βουλγαρίδης και ο εκπρόσωπος του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης Μάρκος Χατζησάββας, συναντήθηκαν χθες με τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου ενώ σήμερα στη 1:30 το μεσημέρι θα συναντηθούν με τον δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη και την αρμόδια αντιδήμαρχο κα Χατζηδάκη.
Προηγήθηκε, την περασμένη Δευτέρα, συνάντηση των εκπροσώπων των μη κυβερνητικών φορέων και οργανώσεων στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων. Έπειτα από συζήτηση κατέληξαν σε ένα κείμενο στο οποίο εξηγούν το σχέδιο της πρότασής τους.

Επισημαίνουν χαρακτηριστικά:
"Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι επιστημονικοί σύλλογοι των Χανίων που υπογράφουν το παρόν σχέδιο πρότασης, θεωρούν άμεση και επιτακτική την ανάγκη ίδρυσης και λειτουργίας του 'Λαϊκού Υπνωτηρίου' στην πόλη των Χανίων.
Σκοπός του 'Λαϊκού Υπνωτηρίου' είναι να παρέχει στέγη φιλοξενίας για μια διανυκτέρευση σε άπορους, θύματα της νέας φτώχειας, στην περιοχή της πόλης των Χανίων, σε συνθήκες αξιοπρεπείς και σύμφωνες με τους κανόνες υγιεινής.
Το Υπνωτήριο θα στεγαστεί στην πόλη των Χανίων, σε περιοχή εύκολα προσβάσιμη. Θα αναζητηθεί κατάλληλο κτήριο που είναι δυνατόν να παραχωρηθεί από τον Δήμο ή άλλη Δημόσια Υπηρεσία.
Οι φιλοξενούμενοι, προσέρχονται κάθε βράδυ με τη δύση του ηλίου και με σειρά προτεραιότητας, τους παρέχεται ένα κατάλυμα, πιθανώς ένα (πρόχειρο) δείπνο καθώς και η πρόσβαση σε αποχωρητήρια με δυνατότητα για μπάνιο. Η αναχώρηση των φιλοξενούμενων γίνεται το πρωί και κατά την έξοδο τους, τους παρέχεται ένα γεύμα, απλού τύπου (π.χ. τοστ). Οι ξενώνες διαθέτουν καθαρά κλινοσκεπάσματα καθώς και πετσέτες. Θα εξυπηρετεί αρχικά τουλάχιστον 50 άτομα.
Ο χώρος πρέπει να διαθέτει εγκαταστάσεις μικρού πρόχειρου μαγειρείου, αποθηκευτικούς χώρους, εγκαταστάσεις πλυντηρίων, εγκαταστάσεις μπάνιων-αποχωρητηρίων, wc και εγκαταστάσεις ύπνου. Χώρος αναμονής καθώς και χώροι συνοδευτικών υπηρεσιών (π.χ. για διανομή ρούχων κ.λπ.) αποτελούν επίσης ζητούμενο. Είναι αναγκαίο ο χώροι να έχουν προδιαγραφές που θα σέβονται την προσωπικότητα των φιλοξενουμένων, χωρίς διακρίσεις.
Το Υπνωτήριο λειτουργεί καθημερινά 7 ημέρες την εβδομάδα 12 μήνες τον χρόνο. Την ευθύνη της Διοίκησης και Λειτουργίας έχει Συντονιστική Επιτροπή που ορίζεται από τις ΜΚΟ και τους επιστημονικούς συλλόγους της πόλης που συμμετέχουν στην ίδρυση του.
Το απασχολούμενο προσωπικό είναι κατ’ αρχήν:
2 φύλακες με πλήρη απασχόληση (σε βάρδιες)
2 καθαριστές με ημιαπασχόληση (σε βάρδιες)
1 επόπτης/συντονιστής που θα μπορεί να είναι άμισθος εθελοντής
Προϋπολογισμός μηνιαίων εξόδων (δεν περιλαμβάνεται ενοίκιο χώρου και έξοδα διαμόρφωσης):
Μισθοί προσωπικού 4.000 ευρώ
Λειτουργικά έξοδα - συντήρηση 1.000 ευρώ

Οι ΜΚΟ και οι επιστημονικοί σύλλογοι δεσμεύονται να κινητοποιήσουν τα μέλη τους για την εξασφάλιση δωρεών, προσφορών σε είδος και εθελοντικής εργασίας, που είναι απαραίτητα για την πραγματοποίηση του εγχειρήματος".

Περισσότεροι από εκατό οι άστεγοι

Ο υπεύθυνος του Γραφείου Χανίων των "Γιατρών του Κόσμου", Μηνάς Βουλγαρίδης, μας είπε ότι 'είναι δύσκολο να καταγραφούν οι άστεγοι όπως επιβεβαιώθηκε και με τη προχθεσινή "ανακάλυψη της" Αστυνομίας που σε ένα εγκαταλελειμμένο χώρο βρήκε κάποιους άστεγους. Πάντως είναι πάνω από εκατό, μπορεί να πλησιάζουν και τους διακόσιους'.
Η συνάντηση της περασμένης Δευτέρας κατέληξε και σε συγκρότηση Επιτροπής η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση των αποφάσεων μεταξύ των οποίων είναι και η εξεύρεση χώρου για τη δημιουργία του "Λαϊκού Υπνωτηρίου".

http://heraklion1.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...