Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Πετρελαιοπηγές στα Γιάννενα;

Τα Γιάννενα είναι μια από τις περιοχές της χώρας, στις οποίες θα ξεκινήσουν έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης σε ραδιoφωνικό σταθμό της Αθήνας, ενημερώνοντας ότι έχει ήδη συναντηθεί με επιστήμονες του Πολυτεχνείου, του τμήματος Μεταλλειολόγων, καθώς και του τμήματος Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης.
 
Την επόμενη βδομάδα θα ακολουθήσει νέος κύκλος επαφών με καθηγητές γεωλογικών τμημάτων που ασχολούνται με τα πετρέλαια. Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφές με τον κ. Σόλωνα Κασσίνη, ο οποίος που χειρίζεται τα θέματα αυτά από την πλευρά της Κύπρου και τόνισε ότι οι ενδείξεις επιτρέπουν την αισιοδοξία ότι αν αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τότε μπορεί να καλυφθεί το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας για τις επόμενες δύο ως τρεις δεκαετίας. 
 
«Οι ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας σε πετρέλαιο είναι το χρόνο περίπου 120 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο και τα χρήματα που δαπανάμε για να εισάγουμε είναι της τάξης του 4 με 5% του ΑΕΠ, δηλαδή 12 με 14 δισ. ευρώ τον χρόνο» είπε χαρακτηριστικά. Οι διαγωνισμοί για την έρευνα κοιτασμάτων θα γίνουν αφού πρώτα ψηφιστεί ο νόμος για την ίδρυση Εθνικού Φορέα Υδρογονανθράκων, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων. 
 
Εκτός από τα Γιάννενα, θα γίνουν έρευνες στον Πατραϊκό κόλπο, την Αιτωλοακαρνανία και τα Γρεβενά.Στα Γιάννενα υπάρχει ήδη ένα θετικό δείγμα από τις προ δεκαετίας έρευνες, ενώ μοναδική περιοχή στην οποία δεν έχουν ήδη αναζητηθεί κοιτάσματα, είναι τα Γρεβενά. Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ακόμη ότι ο ορυκτός πλούτος της χώρας, κυρίως ο μεταλλευτικός, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΙΓΜΕ, εκτιμάται με τις τρέχουσες τιμές σε 30 δισ. ευρώ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τα κοιτάσματα είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα και μπορούν να εξορυχτούν.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...