Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Πισωγύρισμα για την Ήπειρο, αν σταματήσουν μεγάλα οδικά έργα

Απειλούν να φύγουν οι Κοινοπραξίες!
Πισωγύρισμα φαίνεται ότι θα υπάρξει στην κατασκευή μεγάλων αυτοκινητοδρόμων στην Ήπειρο, μιας και οι εταιρίες που έχουν συγκροτήσει τις Κοινοπραξίες που κατασκευάζουν τα έργα, είναι δυσαρεστημένες με την αφερεγγυότητα του κράτους και απειλούν να φύγουν!Αυτό παραδέχθηκε χθες ο Υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, θέτοντας ουσιαστικά την ίδια την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Και αυτό, γιατί σημαντικά έργα για την Ήπειρο, όπως η Ιόνια και ο Ε65, απειλούνται να τιναχθούν στον αέρα.«Υπάρχει η απειλή να φύγουν. Επισήμως δεν μας έχουν θέσει το ζήτημα, αλλά το ακούμε δεξιά κι αριστερά», είπε ο Υφυπουργός χθες στον ΣΚΑΙ.Οι λόγοι, όπως τους έθεσε ο ίδιος, είναι η άρνηση πληρωμής διοδίων, η άρνηση χρηματοδότησης από τις τράπεζες και η καθυστέρηση των απαλλοτριώσεων από το Δημόσιο.Να σημειωθεί, πως ήδη στον Ε65 έφυγαν κάποιες εταιρίες από την Κοινοπραξία, αφήνοντας στο δρόμο τους εργαζόμενους, ενώ και στην Ιόνια οδό αρκετές εταιρίες ήταν δυσαρεστημένες από τις καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις και τις κινήσεις του Δημοσίου.

«ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ» ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ...
Ο κ. Μαγκριώτης υπογράμμισε, ότι οι απαιτήσεις των Τραπεζών είναι υπερβολικές και σημείωσε, πως «το δημόσιο θα προσπαθήσει και θα τα καταφέρει να είναι σωστό στις συμβατικές του υποχρεώσεις».Εδώ και λίγο καιρό, οι τράπεζες που στηρίζουν τις κατασκευάστριες κοινοπραξίες έχουν σταματήσει τη χρηματοδότησή τους, επικαλούμενες καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις, τη μείωση της ροής των αυτοκινήτων, λόγω της οικονομικής κρίσης και τη μη πληρωμή διοδίων, καθώς και την αύξηση των επιτοκίων, σε σχέση με την περίοδο που υπεγράφησαν οι συμβάσεις.«Οι κοινοπραξίες και οι τράπεζες έχουν κληθεί από το Υπουργείο Υποδομών, σ’ έναν υπεύθυνο διάλογο για να «σωθούν οι αυτοκινητόδρομοι». Κι αυτό είναι προς το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου και των ίδιων των εταιρειών. Πρέπει, είπε, να γίνουν τροποποιήσεις και των πέντε συμβάσεων παραχώρησης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, αφού προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις, με βάση τα νέα δεδομένα, για να σώσουμε τα έργα και οι συμβάσεις αυτές θα έρθουν σύντομα στη Βουλή» είπε ο Υφυπουργός.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ημαθίας, κ. Μιχάλης Χαλκίδης, με αφορμή τον κίνδυνο διακοπής των έργων με σύμβαση παραχώρησης στους αυτοκινητόδρομους, σημείωσε, ότι «δεν είναι δυνατόν μετά από ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και πέντε σχεδόν χρόνια από την υπογραφή των 6 μεγάλων έργων με σύμβαση Παραχώρησης, αντί να επιταχύνεται ο ρυθμός υλοποίησης και τα έργα να ολοκληρώνονται, αυτά να κινδυνεύουν να διακοπούν. Η μία μετά την άλλη Τράπεζα, που δανειοδοτούν την κατασκευή των έργων, διακόπτουν τη ροή χρηματοδότησης, εξαιτίας της αργής προόδου και της μη συντέλεσης των απαλλοτριώσεων».

ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ
Στο μεταξύ, πληθαίνουν και στην Ήπειρο οι αντιδράσεις πολιτών ενάντια στα διόδια. Μάλιστα, με ανακοίνωσή της η «Πρωτοβουλία Πολιτών Γιαννίνων για Ελεύθερους Χώρους, Δρόμους και Δημόσια Αγαθά» καλεί τους Γιαννιώτες να δώσουν το «παρών» στο συμβολικό άνοιγμα των διοδίων του Δροσοχωρίου, στην Εγνατία Οδό, την Κυριακή 9 Ιανουαρίου και ώρα 3 το μεσημέρι. Ανάλογες κινήσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλη την Ελλάδα.Ο υφυπουργός Υποδομών, χαρακτήρισε λάθος την κίνηση πολιτών να μην πληρώνουν διόδια.«Ζημιώνουν όχι μόνο το κράτος, που εισπράττει τον ΦΠΑ από το κάθε αντίτιμο διοδίου, αλλά και οι κατασκευάστριες κοινοπραξίες που υφίστανται ζημιά, θα στραφούν εναντίον του δημοσίου για διαφυγόντα κέρδη».

ΚΑΤΑΣΧΕΤΗΡΙΑ…
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κοινοπραξίες ήδη ετοιμάζονται να στείλουν χιλιάδες κατασχετήρια, εναντίον οδηγών που αρνούνται να πληρώσουν διόδια! Και αυτό, γιατί φωτογραφίζονται αυτομάτως οι αριθμοί των αυτοκινήτων τους κάθε φορά που δεν πληρώνουν τα διόδια.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...