Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Με… απολύσεις κρατουμένων (!) θα «ανασάνει» η φυλακή Ιωαννίνων

Αναμένεται σύντομα να αποσυμφορηθεί η φυλακή των Ιωαννίνων, όταν ψηφιστεί στη Βουλή η εξαγορά ποινών φυλάκισης έως τρία χρόνια, με δόσεις (!) από τους κρατούμενους.Και βέβαια όχι με την… απελευθέρωση 270 ψαριών που θα τα ρίξει στην Παμβώτιδα συμβολικά σήμερα η Διοίκηση της Ένωσης Υπαλλήλων των φυλακών. Ο αριθμός των ψαριών αντιπροσωπεύει τον αριθμό των φυλακισμένων τώρα στο Σταυράκι (270 αντί 100 που είναι η δυναμικότητα του ιδρύματος).Στην τοπική φυλακή οι περισσότεροι κρατούμενοι είναι χρήστες ναρκωτικών και χωρίς εισόδημα. Αυτοί, σύμφωνα με το νέο Νόμο, προβλέπεται να πληρώσουν μόνο 5 ευρώ ημερησίως και αυτά με δόσεις. Βέβαια παράγοντες της φυλακής Ιωαννίνων τονίζουν, ότι πολλοί από τους κρατούμενους, δεν μπορούν να καταβάλλουν ούτε καν τα 5 ευρώ την ημέρα!Το περίεργο, όμως, στην εξαγγελία είναι ότι το κράτος προσπαθεί να κερδίσει χρήματα ακόμη και από τους φυλακισμένους!

ΕΞΑΓΟΡΑΣΙΜΕΣ…
Πάντως, οι ποινές έως τρία χρόνια θα είναι πλέον εξαγοράσιμες και μάλιστα τα χρήματα μπορούν να καταβληθούν σε δόσεις εντός τριών ετών, ενώ ανασταλτικό χαρακτήρα θα έχουν οι πλημμεληματικού χαρακτήρα ποινές φυλάκισης, μέχρι πέντε ετών.Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις, οι ποινές φυλάκισης έως τρία έτη θα μετατρέπονται σε χρηματικές (σήμερα ισχύει για ποινές έως δύο έτη), εκτός αν το Δικαστήριο κρίνει, ότι ο καταδικασθείς είναι υπότροπος ή ίσως τελέσει άλλο αδίκημα. Η εξαγορά θα γίνεται σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση του καταδικασθέντος.

Η ΚΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Η μετατροπή της ποινής σε χρηματική σήμερα κοστολογείται από 10 ως 60 ευρώ ανά ημέρα, ενώ με τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα κοστολογείται από 5 ως 100 ευρώ ημερησίως.Έτσι, ο άνεργος θα εξαγοράζει την ποινή του προς 5 ευρώ την ημέρα, ενώ ο ευκατάστατος προς 100 ευρώ. Αν ο καταδικασθείς δηλώσει οικονομική αδυναμία να καταβάλει το ποσό τοις μετρητοίς, μπορεί το Δικαστήριο να καθορίσει την εξόφλησή του σε δόσεις εντός τριών ετών.Ο ευεργετικός υπολογισμός των ημερών κράτησης για όσους εργάζονται (μία ημέρα εργασίας στις φυλακές ισούται με δύο ημέρες έκτισης της ποινής) επεκτείνεται και στους πάσχοντες κρατουμένους, όπως καρκινοπαθείς, παραπληγικούς, οροθετικούς, άτομα με αναπηρία άνω του 80%, μητέρες με παιδιά κάτω των τριών ετών κτλ. Επίσης ουδείς θα φυλακίζεται επειδή αδυνατεί να πληρώσει τα έξοδα της δίκης.

ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ
Να σημειωθεί, ότι στις φυλακές του Σταυρακίου οι κρατούμενοι είναι υπεράριθμοι, κάτι που προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία τους. Το συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα είναι χωρητικότητας 100 ατόμων, φιλοξενεί όμως, κακήν κακώς, 270! Οι νέες φυλακές, που είχαν εξαγγελθεί από τη προηγούμενη Κυβέρνηση, μένουν, όπως φαίνεται στις καλένδες…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Αναρτήθηκε από epirusgate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...