Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Βουλγάρικα κυκλώματα «εξάγουν» λαθρομετανάστες μέσω Ηγουμενίτσας!

Και στην Άρτα χιλιάδες Ασιάτες ψάχνουν μεροκάματο…
Κι ενώ χιλιάδες Ασιάτες λαθρομετανάστες έχουν κατακλύσει την Άρτα για ένα μεροκάματο, ενόψει της συγκομιδής των εσπεριδοειδών, στην Ηγουμενίτσα χθες τα ξημερώματα οι άνδρες του Λιμεναρχείου έβαλαν «φρένο» στο όνειρο δώδεκα λαθρομεταναστών να φύγουν προς Ιταλία, αφού εντοπίστηκαν σε τρία φορτηγά με βουλγάρικες πινακίδες. Στο πρώτο φορτηγό ήταν κρυμμένοι 5 λαθρομετανάστες, στο δεύτερο 3 και στο τρίτο 4, ενώ δεν αποκλείεται οι οδηγοί που συνελήφθησαν να είναι μέλη διεθνούς κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών.

ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Τα περιστατικά εξάρθρωσης κυκλωμάτων εκμετάλλευσης λαθρομεταναστών, που χρησιμοποιούν την Ήπειρο ως δίοδο, αλλά και ως τόπο προορισμού ανθρώπων, που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον, δεν παύουν να θέτουν στο προσκήνιο το θέμα της ασφάλειας της περιοχής.Οι διαστάσεις του φαινομένου έχουν γίνει εκρηκτικές, καθώς τα τελευταία χρόνια επεκτείνονται σ’ ένα σύνολο μορφών παραοικονομίας, που συνοδεύεται από διακίνηση όπλων, λαθρεμπόριο και άλλες μορφές οργανωμένου εγκλήματος. Πρόσφατες εξάλλου είναι και οι εικόνες των άγριων συμπλοκών λαθρομεταναστών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ενώ σχεδόν καθημερινά οι κάτοικοι της γειτονικής μας πόλης έρχονται αντιμέτωποι με παρόμοια περιστατικά και δεν τολμούν να βγουν από τα σπίτια τους όταν αρχίσει να νυχτώνει.

ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ
Χιλιάδες μετανάστες όμως κυκλοφορούν αυτό το διάστημα και στην Άρτα. Χωρίς δουλειά, χωρίς φαγητό (ακόμη και τους καρπούς από τα δέντρα τρώνε), διαμένουν σε αποθήκες, στάβλους και σε εγκαταλελειμμένα σπίτια. Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο κατακλύζουν την Άρτα για να βρουν ένα μεροκάματο, συμμετέχοντας στην συγκομιδή των εσπεριδοειδών. Βέβαια, φέτος τα πράγματα, λόγω οικονομικής κρίσης, θα είναι ακόμη δυσκολότερα στην εξεύρεση αυτού του μεροκάματου.

ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
Δεν έχουν σχεδόν τίποτε, εκτός από την αξιοπρέπειά τους. Έστω και αν την προσβάλλουν κάποιοι. Ντόπιος καταστηματάρχης έλεγε ότι δεν τους αφήνει να πλησιάσουν στο μαγαζί του, γιατί διαμαρτύρονται οι Έλληνες πελάτες.Πλησιάσαμε μια ομάδα από αυτούς.Αφγανοί ήταν. Οι περισσότεροι μιλούσαν καλά Ελληνικά, εκτός από δύο. Αυτοί, όπως εξήγησαν οι υπόλοιποι, ήρθαν πρόσφατα στην Άρτα και δεν μπόρεσαν να μάθουν ακόμη Ελληνικά.Είναι, αλήθεια, δύσκολη η γλώσσα μας. Αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα γι’ αυτούς, καθώς εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι να βρουν ένα κομμάτι ψωμί. Τους φέρνουν κυκλώματα εδώ, τους υπόσχονται «λαγούς με πετραχήλια» και τελικά τους αφήνουν μόνους και έρημους. Βρεθήκαμε σε μια αποθήκη, όπου ζουν μερικοί από αυτούς. Μια βαριά μυρωδιά πλανιέται παντού. Νερό δεν υπάρχει πουθενά τριγύρω. Κι όμως, μπροστά μας βλέπουμε τις απλωμένες μπουγάδες στα κλαριά των δένδρων κι από κάτω τα κουρελιασμένα ρούχα ανακατεμένα με απορρίμματα.Το συμπέρασμα; Εν έτει 2010 υπάρχουν άνθρωποι, καλύτερα συνάνθρωποι, που ζουν σαν… τα σκυλιά!

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Αναρτήθηκε από epirusgate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...