Κατά τις ίδιες πηγές η Ενεργειακή Αιγαίου, που έχει την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου κοιτάσματος, στο οποίο προορίζεται να «φιλοξενηθεί» η φυσική δεξαμενή φυσικού αερίου, φέρεται ενοχλημένη από κινήσεις της ΔΕΠΑ ή άλλων δημόσιων φορέων όπως ενδεχομένως ο ΔΕΣΔΑ, που εμφανίζονται έτοιμοι να μετάσχουν στο project, διαβλέποντας απόπειρα παραγκωνισμού της.
Ενδεικτική της ενόχλησης αυτής άλλωστε, είναι κι διαρροή που έχει γίνει από πλευράς του ιδιώτη, βάσει της οποίας η μελέτη για την εκτέλεση του συγκεκριμένου project στον κόλπο της Καβάλας έχει ολοκληρωθεί από το 1999, αλλά έκτοτε, μολονότι ήταν σε γνώση των κρατικών φορέων, δεν έγινε το παραμικρό για να αξιοποιηθεί. Αντιθέτως, τώρα, που το θέμα ανακινήθηκε από την ίδια, «κάποιοι» επιθυμούν να πρωτοστατήσουν.
Πέραν αυτού, η Ενεργειακή Αιγαίου, θεωρεί ότι δικαιωματικά θα πρέπει να έχει αυξημένο ρόλο στην υλοποίηση της επένδυσης δεδομένου ότι όχι μόνο διαθέτει τις εγκαταστάσεις, αλλά έχει, επίσης, τη δυνατότητα να τη χρηματοδοτήσει στο μεγαλύτερό της μέρος. Σε περίπτωση, ωστόσο, που επιχειρηθεί παραγκωνισμός της, η εταιρεία, αφήνει να εννοηθεί πως θα προχωρήσει στην άντληση των περίπου 150 εκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που απομένουν στο υποθαλάσσιο κοίτασμα της νότιας Καβάλας. Όπως έχει διαρρεύσει, ήδη έχει εξεταστεί και διατηρείται ενεργή η εναλλακτική λύση να φέρει προς το τέλος του 2010 ή στις αρχές του 2011 γεωτρύπανο στην Ελλάδα για να υλοποιήσει, εκτός των άλλων και τις εργασίες για την απόληψη των ποσοτήτων που έχουν απομείνει στο κοίτασμα, το οποίο αρχικώς είχε 1 δισ. κυβικά μέτρα Αν συμβεί κάτι τέτοιο, όμως, θα πάψει να υφίσταται το «μαξιλάρι» για την εισπίεση των νέων ποσοτήτων που θα διοχετευθούν, στο πλαίσιο της επένδυσης των 400 εκ. ευρώ. Εν ολίγοις, η φυσική αποθήκη θα καταστεί μη λειτουργική, με ότι αυτό θα σημάνει για την υλοποίηση του project. PIAZZA DEL POPOLO
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας