Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Απόδραση με σκοινί από... μπλούζες

Με ένα αυτοσχέδιο σχοινί από κομμάτια σκισμένης μπλούζας και παντελονιών εννιά αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων πέντε ποινικοί κρατούμενοι, κατόρθωσαν να αφαιρέσουν το κιγκλίδωμα παραθύρου από το Κέντρο Παραμονής Αλλοδαπών στη Βέννα Ροδόπης και να αποδράσουν ανενόχλητοι. Στο συγκεκριμένο χώρο - παλιές αποθήκες αγροτικού συνεταιρισμού - όπου σύμφωνα με τους αστυνομικούς καταστρατηγούνται οι κανόνες ασφαλείας, είχαν μεταφερθεί πριν από τρεις ημέρες πέντε διακινητές λαθρομεταναστών, οι οποίοι συνελήφθησαν πριν από δύο μήνες, αλλά δεν τους δέχονταν στις φυλακές λόγω πληρότητας

Όπως έγινε γνωστό, ήδη συνελήφθησαν τρεις από τους λαθρομετανάστες που δραπέτευσαν, ενώ δύο αστυνομικοί κατηγορούνται για ελευθέρωση κρατουμένων από αμέλεια και έχει διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση. Όπως αναφέρουν στελέχη της ΕΛΑΣ, στο θάλαμο από τον οποίο σημειώθηκε η απόδραση χτες τα ξημερώματα κρατούνταν 21 άτομα, λαθρομετανάστες στην πλειοψηφία τους, καθώς και πέντε ποινικοί κρατούμενοι, που κατηγορούνται για διακίνηση μεταναστών.

Συνολικά απέδρασαν εννιά άτομα, υπήκοοι Συρίας και Ιράκ, οι τέσσερις από τους οποίους ήταν λαθρομετανάστες και κρατούνταν για διοικητική απέλαση, ενώ οι άλλοι πέντε ήταν διακινητές μεταναστών, που είχαν συλληφθεί πριν από δύο μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελευταίοι είχαν μεταφερθεί στη Βέννα πριν από τρεις μέρες, ενώ νωρίτερα κρατούνταν στα κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων της Ροδόπης.

«Τα κρατητήρια είναι ασφυκτικά γεμάτα. Τουλάχιστον οι μισοί εκεί μέσα είναι ποινικοί κρατούμενοι, που δεν τους δέχονται οι φυλακές. Δυστυχώς, όταν δεν έχουμε άλλο χώρο, κάποιους από τους ποινικούς που έχουν προφυλακιστεί για διακίνηση μεταναστών, τους μεταφέρουμε στη Βέννα», αναφέρει χαρακτηριστικά αστυνομικός και προσθέτει: «Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί κάτι τέτοιο. Πιστεύουμε ότι οι λαθρομετανάστες είναι εύκολο να εντοπιστούν. Το πρόβλημα είναι με τους διακινητές που έχουν διασυνδέσεις και ίσως οι συνεργοί τους να έχουν ήδη κατορθώσει να τους μεταφέρουν αλλού».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλοδαποί με κομμάτια από μπλούζες και παντελόνια κατόρθωσαν να φτιάξουν ένα σχοινί με κόμπους, το οποίο έδεσαν σε μία από τις σιδερόβεργες στο κιγκλίδωμα του παραθύρου, που υπάρχει στο θάλαμο. Αστυνομικοί αναφέρουν ότι, τραβώντας με δύναμη κατόρθωσαν να αποκολλήσουν τη σιδερόβεργα και να βγουν στον εξωτερικό χώρο από όπου και διέφυγαν. Αμέσως ξεκίνησαν αναζητήσεις σε όλη τη γύρω περιοχή και οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να συλλάβουν τρεις από τους λαθρομετανάστες, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Κέντρο Παραμονής Αλλοδαπών στη Βέννα, κρατούνται περίπου 180 με 200 λαθρομετανάστες, οι οποίοι φυλάσσονται σε κάθε βάρδια από πέντε αστυνομικούς. «Πρόκειται για παλιές αγροτικές αποθήκες που μετατράπηκαν σε θαλάμους για μετανάστες. Δυστυχώς δεν πληρούνται οι κανόνες ασφαλείας, ενώ οι αστυνομικοί που ασχολούνται με τη φρούρηση είναι ελάχιστοι λόγω έλλειψης προσωπικού», εξηγεί χαρακτηριστικά αστυνομικός. Μάλιστα, ο ίδιος επισημαίνει ότι επανειλημμένα είχαν αποστείλει έγγραφα ζητώντας την αντικατάσταση και ενίσχυση των κιγκλιδωμάτων σε πόρτες και παράθυρα, καθώς υπήρχε πρόβλημα ασφάλειας. «Επί πέντε χρόνια κάνουμε έγγραφα και η έγκριση ήρθε τελικά πριν από μερικές ημέρες. Δυστυχώς η απόδραση συνέβη πριν προλάβουμε να τα αλλάξουμε», επισημαίνει ο ίδιος..  piazzadelpopolo.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...