Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Χάθηκαν στον βυθό πατέρας και γιος

52χρονος με το 24χρονο παιδί του από το Καπαρέλλι πήγαν για ψάρεμα στο ακρωτήριο Δίπορτο. Ο πατέρας που είχε καταδυθεί αντιμετώπισε πρόβλημα και ο νεαρός βούτηξε χωρίς μπουκάλες για να τον σώσει αλλά πνίγηκε και αυτός

Eνας υποβρύχιος φακός έμενε, μέσα στη νύχτα, αναμμένος για να δείχνει το σημείο που "γράφτηκε" μια συγκλονιστική τραγωδία, στον βυθό της θάλασσας, στον όρμο της Δομβραίνας Βοιωτίας.

Οι τελευταίες στιγμές του 52χρονου άνδρα, που χάθηκε μαζί με τον 24χρονο γιο του, κάνοντας υποβρύχιο ψάρεμα δεν είναι δυνατό να γίνουν απολύτως γνωστές.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ήταν ιδιαίτερα βασανιστικές για τον νέο άνδρα, που εικάζεται ότι είδε νεκρό τον πατέρα του και έχασε, τελικά, τη ζωή του προσπαθώντας απελπισμένα να τον σώσει.

Ολα ξεκίνησαν, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής, καθώς ο 52χρονος άνδρας με τον 24χρονο γιο του, που ήταν από το Καπαρέλλι Βοιωτίας, πήγαν για υποβρύχιο ψάρεμα με τη βάρκα "Αλκυονίδες 1", στο ακρωτήριο Δίπορτο, στον όρμο της Δομβραίνας.

Γύρω στις 3.30 τα ξημερώματα η κόρη του 52χρονου ανέφερε στο λιμεναρχείο Αντίκυρας ότι αγνοούνταν ο πατέρας της και ο αδελφός της, που είχαν πάει για υποβρύχιο ψάρεμα.

Αμέσως ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης στη θάλασσα με τη συμμετοχή δύο πλωτών του Λιμενικού και ιδιωτικών σκαφών αλλά και στη στεριά με περιπολίες ανδρών του Λιμενικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγη ώρα μετά την έναρξη των ερευνών εντοπίστηκε αναμμένος ένας υποβρύχιος φακός και εκτιμήθηκε ότι σε αυτή την περιοχή βρίσκονταν στην τελευταία κατάδυση πατέρας και γιος.

Ωστόσο, δεν φαινόταν κανένα σημάδι από αυτούς και γι' αυτό ειδοποιήθηκαν και έφτασαν "βατραχάνθρωποι" του Λιμενικού Σώματος, που "βούτηξαν" με το πρώτο φως της ημέρας.
Εντοπισμός
Προχτές στις 8.15 το πρωί, οι βατραχάνθρωποι εντόπισαν τους δύο αγνοούμενους σε βάθος περίπου 15 μέτρων. Τους ανέσυραν και αργότερα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Θηβών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός τους.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο 52χρονος άνδρας βρέθηκε να φοράει στολή κατάδυσης και "μπουκάλες", αλλά φαίνεται πως υπήρχε κάποιο πρόβλημα στην παροχή οξυγόνου. Αντίθετα, ο γιος του δεν φορούσε στολή, ούτε είχε και "μπουκάλες", ενώ από τα ειδικά ρολόγια που είχαν, φαίνεται ότι ο δεύτερος βούτηξε με διαφορά περίπου μίας ώρας από τον πρώτο.
Απ' αυτά τα ευρήματα εικάζεται ότι πρώτος βούτηξε ο αδικοχαμένος πατέρας και αργότερα ο γιος του, πιθανόν ανησυχώντας για την τύχη του, αφού διαπίστωνε καθυστέρηση στην επιστροφή του.
Ακόμα, εικάζεται ότι ο γιος βούτηξε, ίσως είδε τον νεκρό πατέρα του και κάνοντας ανάδυση έχασε τη ζωή του.
Οι σοροί των δύο αδικοχαμένων ανδρών μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο Αθηνών για να γίνει νεκροψία και νεκροτομή, ώστε να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου τους, ενώ προανάκριση διενεργεί το λιμεναρχείο Αντίκυρας.
Ερασιτεχνική αλιείαΤι προβλέπει η νομοθεσία για το υποβρύχιο ψάρεμα
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία απαγορεύεται: Κατά τον μήνα Μάιο κάθε χρόνου, αμέσως μετά τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου και σε άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους. Ακόμα, απαγορεύεται το υποβρύχιο ψάρεμα σε απόσταση 200 μέτρων από:
  • Το σημείο όπου συνήθως κολυμπούν οι λουόμενοι.
  • Λιμενικά έργα ή ναυτιλιακές σημάνσεις ή σκάφη, ή άλλα πλωτά μέσα αλιείας, καθώς και τα δίχτυα με εμφανή σήμανση.
  • Αγκυροβολημένα πλοία.
  • Θαλάσσιες ζώνες διέλευσης σκαφών, καθώς και εισόδους - εξόδους λιμανιών ή αγκυροβολίων.
  • Επιπλέον, απαγορεύεται στους ερασιτέχνες υποβρύχιους ψαράδες να χρησιμοποιούν:
  • Οποιαδήποτε μορφή καταδυτικής συσκευής παροχής αέρα από σκάφος ή φορητή αυτόνομη καταδυτική συσκευή. Επίσης απαγορεύεται να υπάρχουν αναπνευστικές συσκευές στα σκάφη και γενικά τα πλωτά μέσα που χρησιμοποιούνται από αυτούς.
  • Καμάκι, που η προσωπική του χρήση να προέρχεται από την εκπυρσοκρότηση εκρηκτικής ύλης ή άλλου χημικού μείγματος.
  • Υποβρύχιο φως.
  • Τέλος, οι ερασιτέχνες "ψαροτουφεκάδες" όταν είναι σε κατάδυση υποχρεούνται να φέρουν έναν επιπλέον πλαστικό σημαντήρα, κίτρινου χρώματος, ο οποίος να φέρει κίτρινη σημαία με διαγώνια κόκκινη γραμμή, στα οποία αναγράφονται τα ψηφία Υ.Δ. (υποβρύχια δραστηριότητα) και σε κανονικές συνθήκες να είναι ορατός από απόσταση τουλάχιστον 300 μέτρων.
  • Εάν ο υποβρύχιος ψαράς συνοδεύεται από πλωτό, η σημαία αυτή πρέπει να είναι στερεωμένη σε εμφανές σημείο πάνω σε αυτό, ενώ ο ίδιος πρέπει να κινείται σε ακτίνα 50 μέτρων από τον σημαντήρα ή το πλωτό.
Απαραίτητη η σωστή εκπαίδευση σε σχολές
"Η σωστή εκπαίδευση σε αναγνωρισμένες σχολές και όχι από περιστασιακούς εκπαιδευτές είναι το πιο σημαντικό πράγμα για όποιον θέλει να ασχοληθεί ακόμα και με το "ελεύθερο ψαροτούφεκο".
Με τη βασική εκπαίδευση ο ενδιαφερόμενος θα μάθει τις αντοχές του, μέχρι πόσα μέτρα μπορεί να κατεβαίνει και τι μέτρα ασφαλείας πρέπει να λαμβάνει, που είναι και το πιο σημαντικό.
Οσοι ασχολούνται με το υποβρύχιο ψάρεμα θα πρέπει να θυμούνται πάντα ότι:
Δεν πρέπει ποτέ για ένα ψάρι να θέτουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας, ό,τι ψάρι και εάν είναι αυτό.
Από εκεί και πέρα, πρέπει να κάνει γενικές ιατρικές εξετάσεις, που θα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο στην αρχή του καλοκαιριού και να μην πηγαίνει ποτέ μόνος του για υποβρύχιο ψάρεμα.
Πρέπει πάντα να υπάρχει και ένα δεύτερο άτομο, που θα μπορεί να του προσφέρει βοήθεια.
Τέλος, το σημαντικότερο είναι να τηρούνται με ακρίβεια όλα τα μέτρα ασφαλείας και να μη γίνεται υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων μας".
* Ο κ. Χρύσανθος Πολιτόπουλος ασχολείται από το 1970 επαγγελματικά με την κατάδυση.  Προέρχεται από τις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού και έχει σχολή εκπαίδευσης αυτοδυτών στο Αίγιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...