Oταν ακούμε Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), το μυαλό των περισσοτέρων πάει στη φέτα και στις ομηρικές μάχες που δόθηκαν προ 15ετίας με τους Δανούς για την κατοχύρωσή της. Για τους κατοίκους του Λεωνιδίου Αρκαδίας όμως η έννοια της ΠΟΠ ταυτίζεται με την τσακώνικη μελιτζάνα, το προϊόν... καμάρι της περιοχής. «Πρόκειται για τη μοναδική γλυκιά μελιτζάνα του κόσμου, μπορείς να τη φας ακόμη και ωμή με λίγο πλύσιμο. Σε αντίθεση με τις άλλες του είδους επίσης, δεν χρειάζεται να την αφήσεις σε νερό προτού τη μαγειρέψεις για να ξεπικρίσει» τονίζει ο δήμαρχος της πόλης κ. Δημήτρης Τσιγκούνης. «Διαφοροποιήσεις μπορεί να υπάρξουν στο σχήμα και στο χρώμα, αυτό που κάνει όμως την τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου να ξεχωρίζει είναι η γεύση της, η γλυκύτητά της» τονίζει ο παραγωγός κ. Ηλίας Ρουσάλης.
Από το 1996 που η τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου κέρδισε τα διεθνή της παράσημα και απέ κτησε το σήμα της ΠΟΠ, ο δήμος διοργανώνει κάθε χρόνο μια μεγάλη γιορτή προς τιμήν της. «Φτάνουμε αισίως στη 13η χρονιά. Δύο φορές λόγοι ανωτέρας βίας οδήγησαν στη ματαίωση της γιορτής. Το 2007 εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν όλη την Πελοπόννησο και το 2006 λόγω της κλοπής της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας από την Ιερά Μονή Ελώνο ς » τονίζει ο υπεύθυνος Πολιτιστικών του δήμου κ. Ανδρέας Κίκκηρας.
Εφέτος η γιορτή, που θα διεξαχθεί στην Πλάκα, το πανέμορφο λιμανάκι του Λεωνιδίου, θα περιλαμβάνει συναυλίες, τραγούδι, χορό και φυσικά μελιτζανογεύσεις. «Θα υπάρξει διαγωνισμός γευσιγνωσίας, με κριτές από την Ελληνική Λέσχη Αρχιμαγείρων. Πέρα από το περίφημο γλυκό μελιτζανάκι, που αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για την περιοχή, φτιάχνουμε τουρσί, λικέρ, ενώ εφέτος για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί παγωτό με μελιτζάνα» τονίζει ο δήμαρχος κ. Τσιγκούνης.
Πάντως για τους περισσότερους από τους 300 παραγωγούς της περιοχής που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή η μελιτζάνα αποτελεί μια συμπληρωματική απασχόληση. «Μόνο το γλυκό μελιτζανάκιέχει καταφέρει να έχει σημαντική εμπορική απήχηση. Δυστυχώς, όσον αφορά τη νωπή μελιτζάνα που προορίζεται για μαγείρεμα, δεν υπάρχει η ζήτηση που θα έπρεπε. Πλέον οι γυναίκες δεν μαγειρεύουν. Μόνο η δικιά μου αντιστέκεται» λέει γελώντας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού κ. Νίκος Τρούμπας και συμπληρώνει ότι «στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν τσακώνικες μελιτζάνες από διάφορες περιοχές, ακόμη και από την Τουρκία. Αυτές έχουν μεν το ίδιο σχήμα και χρώμα, δεν έχουν όμως τη χαρακτηριστική γλυκιά γεύση. Το θέμα είναι ότι ο κόσμος δεν ξέρει ότι όταν μιλάμε για γλυκιά μελιτζάναμιλάμε αποκλειστικά για τη μελιτζάνα Λεωνιδίου».
Η καλλιέργεια της μελιτζάνας δεν είναι απλή υπόθεση, αφού η ίδια η φύση αντιδρά στη... βιομηχανοποίησή της. «Δεν μπορείς να καλλιεργήσεις μελιτζάνα σε θερμοκήπιο, αφού κάτω από την τεχνητή ζέστη το φυτό δεν δίνει καρπό. Εγώ χρησιμοποιώ το θερμοκήπιο μόνο στην αρχή της καλλιέργειας, προκειμένου να μπορώ να έχω την παραγωγή μου λίγο νωρίτερα. Ωστόσο οι καιρικές συνθήκες μπορεί να είναι τέτοιες που για λίγες ημέρες να καταστραφεί όλη η σοδειά» καταλήγει ο κ. Ρουσάλης. Γιατί είναι ξεχωριστή
Αιτία για τη μοναδική γλυκιά γεύση της μελιτζάνας είναι, σύμφωνα με τους κατοίκους της αρκαδικής κωμόπολης, το μικροκλίμα της περιοχής, αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπικού εδάφους. Πάνω από την πόλη και τον κάμπο του Λεωνιδίου δεσπόζει ένας βράχος ύψους 600 μέτρων, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται η θάλασσα.
Τον χειμώνα η περιοχή προστατεύεται από τους πολύ δυνατούς ανέμους, ενώ από την άνοιξη ουσιαστικά δημιουργείται ένα φυσικό θερμοκήπιο που είναι ιδανικό για την παράγωγη ντομάτας, εσπεριδοειδών και φυσικά... γλυκιάς μελιτζάνας.
ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ
Τσακώνικη
Δεν είναι κυρτωμένη. Είναι μακρόστενη. Εχει μήκος 20 με 25 εκατοστά. Εχει διάμετρο από 4 ως 6 εκατοστά. Εχει φλοιό λείο και γυαλιστερό. Εχει χρώμα ανοιχτό μοβ. Συμβατική
Εχει μοβ σκούρο χρώμα. Κυρτώνει προς το κάτω μέρος της.
Εχει μήκος από 15 ως 25 εκατοστά.
Δεν έχει σκληρό φλοιό. Προτού μαγειρευτεί, πρέπει να αλατιστεί και να «ξενερωθεί», δηλαδή να μείνει σε νερό για να ξεπικρίσει.
ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας