Σάββατο 21 Αυγούστου 2010
ΒΑΡΕΛΟΠΟΙΙΕΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ:Ενα τίμιο ξύλο...
Για καλή γεύση το κρασί χρειάζεται καλό βαρέλι, όπως και η φέτα θέλει ξύλινο βαρέλι για να έχει ποιότητα. Οι πρώτοι που το γνωρίζουν είναι οι βαρελοποιοί του Μετσόβου, γι' αυτό προσπαθούν να διατηρήσουν την παράδοση.Για να επιβιώσουν όμως οι οκτώ βιοτεχνίες κατασκευής βαρελιών που λειτουργούν στην περιοχή -οι μοναδικές που απέμειναν στην Ελλάδα- χρειάζονται μέτρα και εκσυγχρονισμός, λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Βαρελοποιών Ηπείρου, Τιμολέων Δάλλας.Γι' αυτό, βάσει του επιχειρησιακού προγράμματος «Διά Βίου Μάθηση», πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο, με τη στήριξη του Δήμου Μετσόβου και του Αναπτυξιακού Κέντρου Θεσσαλίας, 10ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο στο -φημισμένο για το κρασί που παράγει- Μπορντό της Γαλλίας.Συμμετείχαν 30 βαρελοποιοί από το Μέτσοβο, με συνοδούς τον διευθυντή της Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε. Γεράσιμο Παπαηλία και τον γεωπόνο - σύμβουλο πιστοποίησης, Δημήτρη Παπαδόπουλο.«Επισκεφθήκαμε παραδοσιακά βαρελοποιεία και οινοποιεία για να μάθουμε και να εφαρμόσουμε στις βιοτεχνίες μας την τεχνοτροπία τους και να γνωρίσουμε για την επίδραση του βαρελιού στην ποιότητα του οίνου, την προμήθεια του ξύλου, τον τρόπο παραγωγής και τον τρόπο καψίματος των βαρελιών», μας είπε για την εμπειρία τους ο κ. Δάλλας.Για όλα αυτά όμως, πρόσθεσε, πρέπει να ληφθούν μέτρα και να δοθούν κίνητρα, διαφορετικά θα σταματήσει η κατασκευή ξύλινου βαρελιού.
Για τη φέτα
Ως σοβαρό ζήτημα ανέδειξε και τη διακίνηση στην αγορά της βαρελίσιας φέτας σε πλαστικά δοχεία, κάτι που είναι παράνομο και παραπλανά τους καταναλωτές, «γιατί τη διαφημίζουν για βαρελίσια και την πωλούν σε πλαστικά. Αν δεν γίνουν αυστηροί έλεγχοι, πολλές βιοτεχνίες θα αναγκαστούν να κλείσουν».Ο γεωπόνος - σύμβουλος πιστοποίησης, Δημήτρης Παπαδόπουλος, αναφέρεται στις θέσεις εργασίας που προσφέρει ο κλάδος, στηρίζοντας οικονομικά την ορεινή περιοχή του Μετσόβου, διατηρώντας την πολιτιστική μας ταυτότητα και συνεχίζοντας την παράδοση, για να επισημάνει ότι ο Σύλλογος Βαρελοποιών και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων (με τη βοήθεια της Ηπειρος Αναπτυξιακή Α.Ε.) κατέθεσαν προτάσεις για:
-Χρηματοδότηση του κλάδου μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
-Δημιουργία βιοτεχνικού πάρκου, όπου θα μεταφερθούν σε κατάλληλες συνθήκες και με κόστος σημαντικά μειωμένο όλες οι βιοτεχνίες της περιοχής.
-Δημιουργία φορέα συνένωσης βιοτεχνιών, για την απόκτηση κοινών εγκαταστάσεων, με ιδιαίτερο χώρο για κάθε επιχείρηση, αλλά και ενιαίους χώρους για ορισμένα από τα στάδια παραγωγής-επεξεργασίας και αποθήκευσης.
-Δημιουργία μουσείου βαρελοποιίας και εκθεσιακού χώρου, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και τουριστικής ανάπτυξης για την περιοχή και τον νομό.
-Συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα για τη μετάδοση τεχνογνωσίας στους βαρελοποιούς, ειδικά σε θέματα ωρίμανσης τυριού και παλαίωσης οίνου.
-Δημιουργία σχολής βαρελοποιίας. Στην Ευρώπη (Γαλλία, Ισπανία) λειτουργούν ανάλογες σχολές που παρέχουν τεχνογνωσία.
-Πιστοποίηση των επιχειρήσεων και των προϊόντων, ώστε ο χρήστης να γνωρίζει στοιχεία της παραγωγικής διαδικασίας, όπως την προέλευση του ξύλου, την τεχνική της κατασκευής του βαρελιού, την ταυτότητά του και τον τρόπο χρήσης του. Ετσι θα κερδηθεί η εμπιστοσύνη του καταναλωτή και το μετσοβίτικο βαρέλι θα αποκτήσει δική του ετικέτα, διαφοροποιούμενο από εκείνα του εξωτερικού.
enet
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας