Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Βλέπει ευθύνες για το ολοκαύτωμα

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: ΠΟΡΙΣΜΑ-ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΝΟΜΑΡΧΗ, ΔΗΜΑΡΧΟ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Τις προτάσεις-«φωτιά» που κατέθεσε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πύργου, Παναγιώτης Μεϊδάνης, προς το Δικαστικό Συμβούλιο Ηλείας, για την παραπομπή σε δίκη του νομάρχη Ηλείας, του δημάρχου Ζαχάρως και άλλων στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το θάνατο 36 ανθρώπων στη διάρκεια των πυρκαγιών του 2007 στην Ηλεία, αποκαλύπτει σήμερα η «Ε» με αφορμή το κλείσιμο τριών ετών από την ημέρα της καταστροφής.
Με την 121 σελίδων από 28-7-2010 «πρόταση-καταπέλτη», ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πύργου προτείνει προς το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηλείας να παραπεμφθούν στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πατρών (λόγω ειδικής αρμοδιότητας) οι:
α) Σοφία Νικολοπούλου, οικοκυρά, κάτοικος Παλαιοχωρίου Ζαχάρως Ηλείας, β) Χαράλαμπος Καφύρας, νομάρχης Ηλείας, γ) Πανταζής Χρονόπουλος, δήμαρχος Ζαχάρως, δ) Νικόλαος Μιχαλόπουλος, αξιωματικός της Πυροσβεστικής, ε) Παναγιώτης Τσούρας, εποχικός πυροσβέστης και στ) Φώτιος Παππάς, τότε υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.
Οι ανωτέρω προτείνεται να παραπεμφθούν για τα αδικήματα:
α) του εμπρησμού δάσους από αμέλεια, β) του εμπρησμού από αμέλεια πραγμάτων και γ) της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και ειδικότερα 36 ανθρώπων, που κάηκαν ζωντανοί στις 24-8-2007. Η εισαγγελική πρόταση θα εισαχθεί ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας, το οποίο και θα αποφασίσει ποιοι τελικά και για ποια αδικήματα θα παραπεμφθούν σε δίκη στο Εφετείο Πατρών (λόγω ειδικής διαδικασίας).
Οπως είχε αποκαλύψει η «Ε» για τα 26 θύματα στην Αρτέμιδα Ζαχάρως (τα υπόλοιπα θύματα κάηκαν σε άλλα σημεία της περιοχής) η αντεισαγγελέας Πύργου είχε αρχικά αποφασίσει να τεθεί η υπόθεση, με σχετική διάταξή της, στο αρχείο, διότι δήθεν δεν βρήκε για κανέναν αρμόδιο ποινικές ευθύνες. Ομως κατά της διάταξης, οι Γεώργιος Παρασκευόπουλος (πατέρας, σύζυγος και υιός των 6 τραγικών θυμάτων μελών της οικογένειάς του) και η Χριστίνα Δρακοπούλου, αδελφή του εποχικού πυροσβέστη Ιωάννη Δρακόπουλου, άσκησαν σχετικές προσφυγές ενώπιον του Εισαγγελέως Εφετών Πατρών οι οποίες έγιναν δεκτές. Την υπόθεση έχει αναλάβει και χειρίζεται νομικά το δικηγορικό γραφείο Αθηνών του Αντώνη Φούσα, με συνεργάτες τους Εμμ. Σταύρου και Δημ. Κουσιουρή. Και οι τρεις δικηγόροι πιστεύουν στις μεγάλες ευθύνες των αρμοδίων, που θα πρέπει -όπως λένε- να τιμωρηθούν. Με αφορμή την εισαγγελική πρόταση, ο κ. Φούσας δήλωσε στην «Ε»:
«Η εισαγγελική πρόταση είναι απολύτως δίκαιη και στηρίζεται σε αδιάσειστα στοιχεία. Οι συγγενείς των θυμάτων, που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, αξιώνουν ηθική δικαίωση και ασφαλώς τιμωρία όσων επέδειξαν εγκληματική και πρωτοφανή αδιαφορία και έλλειψη ευαισθησίας στις ανθρώπινες ζωές, αλλά κατέστησαν, κατά πρωτοφανή και προκλητικό τρόπο, και επιλήσμονες των υποχρεώσεών τους».
Οι ευθύνες
Σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Πύργου Παναγιώτη Μεϊδάνη, οι ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων στην υπόθεση εντοπίζονται στα εξής εννέα σημεία:
1 Δεν έλαβαν εγκαίρως τα προβλεπόμενα μέτρα, σύμφωνα με το σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» για την πρόληψη και κατάσβεση της πυρκαγιάς και για τη διάσωση των ανθρώπων.
2 Ενώ την παραμονή (23/8/2007) της πυρκαγιάς (24/8/2007) εστάλη από τη Γενική Γραμματεία Πολ. Προστασίας (γ.γ. Αν. Φούρλας) το με ίδια ημερομηνία κατεπείγον έγγραφο, περί του ότι την επόμενη ημέρα (24/8) υπάρχει μέγας κίνδυνος και στον Νομό Ηλείας να υπάρξουν μεγάλες φωτιές και ότι θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός που προβλέπεται από το σχέδιο «Ξενοκράτης», αυτοί (νομάρχης Ηλείας, δήμαρχος Ζαχάρως και όργανα της Πυροσβεστικής) αγνόησαν τελείως το έγγραφο αυτό, όπως και το σχέδιο «Ξενοκράτης» και δεν προέβησαν εγκαίρως σε καμιά προληπτική ενέργεια και ιδίως δεν μερίμνησαν, όπως είχαν εκ του νόμου υποχρέωση, για τη διάσωση των κινδυνευόντων κατοίκων.
3 Δεν συγκάλεσαν αμέσως, όπως επίσης είχαν υποχρέωση από το σχέδιο «Ξενοκράτης», το ΣΝΟ (Συντονιστικό Νομαρχιακό Οργανο) στο πλαίσιο της νομαρχίας και το ΣΤΟ (Συντονιστικό Τοπικό Οργανο) στο πλαίσιο του δήμου, προκειμένου να σχεδιασθεί και να συντονιστεί ο τρόπος κατάσβεσης εν τη γενέσει τής τυχόν πυρκαγιάς και ιδίως για τη διάσωση των κινδυνευόντων κατοίκων των καιόμενων περιοχών.
4 Χρησιμοποιήθηκαν παρανόμως τρεις εποχικοί πυροσβέστες ως πλήρωμα του καταστραφέντος πυροσβεστικού οχήματος, ενώ θα έπρεπε, οπωσδήποτε και βάσει του νόμου, να υπάρχει ως επικεφαλής και ένας έμπειρος μόνιμος πυροσβέστης. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού ήταν, λόγω της απειρίας του πληρώματος, να χάσει την πορεία του το εν λόγω πυροσβεστικό όχημα, να σταθμεύσει παρανόμως στη μέση του δρόμου, να μπλοκαριστούν στο συγκεκριμένο σημείο 7 επιβατηγά αυτοκίνητα και να καούν επί τόπου, τόσο τα εν λόγω αυτοκίνητα όσο και οι επιβάτες τους (σύνολο 24 στο σημείο εκείνο).
5 Δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως οι εθελοντικές ομάδες πυρασφάλειας και ειδικότερα της εκεί υπάρχουσας εθελοντικής ομάδος «Τίμιος Σταυρός του Ερυθρού Σταυρού», για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κατά τις δύσκολες εκείνες στιγμές και ιδίως για τη διάσωση των ανθρώπων.
6 Δεν ενεργοποιήθηκαν, ή μάλλον αδράνησαν προκλητικά, τα προβλεπόμενα γραφεία Πολιτικής Προστασίας, τόσο της Νομαρχίας όσο και του Δήμου Ζαχάρως, για να εφαρμόσουν το σχέδιο «Ξενοκράτης» και για τη διάσωση των κατοίκων που κινδύνευαν από την πυρκαγιά.
7 Διότι, επίσης, η φωτιά στο σπίτι της Νικολοπούλου στο Παλαιοχώρι Ζαχάρως εμφανίστηκε και έγινε ορατή περί ώρα 2.15 και, όμως, ο υπεύθυνος και αρμόδιος πυροφύλακας Μίνθης Ζαχάρως δεν την αντελήφθη καθόλου και, επομένως, δεν ειδοποιήθηκε εγκαίρως ο Πυροσβεστικός Σταθμός Κρεστένων για να δράσει αμέσως. Η αλήθεια είναι ότι για τη φωτιά αυτή ειδοποιήθηκε την ώρα 14.40, δηλ. πολύ καθυστερημένα, πρώτα ο Πυροσβεστικός Σταθμός Κρεστένων από κάποιον ιδιώτη και μετά ο εν λόγω πυροφύλακας Μίνθης, από τον σταθμό Κρεστένων. Οπως ήταν φυσικό, το ειδικά σταθμευμένο εκεί κοντά πυροσβεστικό όχημα άργησε 25 και πλέον λεπτά (διότι τότε ειδοποιήθηκε) να ξεκινήσει για κατάσβεση, αλλά τότε ήταν πολύ αργά. Είναι δε αξιοπρόσεκτο, αυτό που αναφέρεται από πολλούς πυροσβέστες της περιοχής, ότι δηλ. εάν 10-15 λεπτά νωρίτερα είχαν ειδοποιηθεί και επενέβαινε το πυροσβεστικό όχημα, θα έσβηνε η φωτιά στο σπίτι της Νικολοπούλου, και δεν θα επεκτεινόταν αυτή στα δάση με τις τραγικές συνέπειες.
Ετσι, αποδεικνύεται ότι ή ο πυροφύλακας Μίνθης δεν ήταν στη θέση του, οπότε υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες, ή είχε κοιμηθεί, ή με κάτι άλλο άσχετο ασχολούνταν, οπότε και πάλι οι ευθύνες του ιδίου και των προϊσταμένων του είναι τεράστιες και πάντως είναι ποινικά υπεύθυνοι για τον τραγικό θάνατο τόσων ανθρώπων.
Κανένας συντονισμός
8 Διότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο και κανένας συντονισμός διάσωσης των ανθρώπων και μάλιστα δεν ειδοποιήθηκαν οι πρόεδροι και τα Τοπικά Συμβούλια για τον τρόπο βοήθειας και διάσωσης των κατοίκων. Ετσι αφέθηκαν στην τύχη τους, επικράτησε πλήρης πανικός, έφυγαν μόνοι τους και οδηγήθηκαν στον θάνατο και στην καταστροφή.
9 Τέλος, από τον νομάρχη, τον δήμαρχο και την τοπική Πυροσβεστική δεν είχαν ληφθεί από πριν τα κατάλληλα μέτρα πυρασφάλειας, δεν είχαν ανοιχτεί και δεν είχαν καθαριστεί οι αγροτικοί και οι δασικοί δρόμοι και δεν είχαν διαμορφωθεί κατάλληλες αντιπυρικές ζώνες, αλλά και οι υπάρχουσες δεν είχαν καθαριστεί.
Οπως σημειώνεται στην εισαγγελική πρόταση, όλες οι άνω παραλείψεις των αρμόδιων οργάνων του Δημοσίου συνετέλεσαν αιτιωδώς στο να βρουν τραγικό θάνατο όλα τα παραπάνω θύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...