Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Έκθεση και διάλεξη για την βιοποικιλότητα στη Λέσβο

Την έκθεση «Φυτά & Παράδοση: Μια άλλη οπτική της βιοποικιλότητας» φιλοξενεί το Αρχοντικό Γώγου στη Λέσβο. Η έκθεση που δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εντάσσεται στον εορτασμό του διεθνούς έτους Βιοποικιλότητας 2010 και πραγματοποιείται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τον Δήμο Ερεσσού-Αντίσσης.

Στόχος της έκθεσης είναι να φέρει το κοινό σε επαφή με τις παραδοσιακές χρήσεις 32 φυτών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μέσα στους αιώνες.
Εκτός από ένα ταξίδι στο παρελθόν, η έκθεση αποτελεί μια δημιουργική σύνθεση του παρελθόντος με το παρόν που αναδεικνύει την πρακτική αξία της βιοποικιλότητας όπως αυτή αποτυπώνεται στη λαϊκή παράδοση. Η έκθεση βασίστηκε στα αποτελέσματα εθνοβοτανικής έρευνας που έγινε στα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου από το Εργαστήριο Διαχείρισης Βιοποικιλότητας του Τμήματος Περιβάλλοντος και το Εργαστήριο Μουσειολογίας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Στις 18 Αυγούστου, το Τοπικό Συμβούλιο Βατούσας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής διοργανώνουν στο Αρχοντικό Γώγου, μια διάλεξη για την παρουσίαση των δυνατοτήτων προβολής και ανάπτυξης της περιοχής, με ομιλητή τον Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, Αναπληρωτή Καθηγητή Νικόλαο Ζούρο. Η παρουσίαση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και η ανάδειξη του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος της Δυτικής Λέσβου είναι ο κύριος στόχος της διάλεξης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί επίσης, το ντοκιμαντέρ «Βιοποικιλότητα στο Βόρειο Αιγαίο» το οποίο δημιουργήθηκε από το Εργαστήριο Βιοποικιλότητας του Τμήματος Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Ανδρέα Τρούμπη και αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ του BBC «Aristotle’s lagοon». Το «Aristotle’s lagοon» προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία από το ΒΒC τον περασμένο Φεβρουάριο και αποτελεί έναν ύμνο στη φύση και τη βιοποικιλότητα της Λέσβου.
Το αρχοντικό Γώγου δεσπόζει στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού της Βατούσας και φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις με στόχο την ενίσχυση της επισκεψιμότητας της περιοχής. Πρόκειται για την κατοικία του διάσημου για την εποχή του, γιατρού Γεωργίου Γώγου. Το κτήριο είναι χτισμένο δίπλα στο Ναό της Παναγίας και αποτελεί δείγμα τυπικής νεοκλασικής μορφολογίας της ώριμης εποχής του τέλους του 19ου αιώνα.
Πληροφορίες: Αρχοντικό Γώγου, Βατούσα Λέσβου, στις 8 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...