Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Έκθεση Μνήμης στη Μυτιλήνη: "Πόλη, η νοσταλγία μου"

Η Έκθεση Μνήμης με τίτλο «Πόλη, η νοσταλγία μου», παρουσιάζεται από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), σε συνεργασία με την  Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» και το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λοζάννης στην Τουρκία (LOZAN VAKFI MUBADILLERI) , από την 1η μέχρι την 5η Απριλίου 2011, στις εγκαταστάσεις της Μαρίνας Μυτιλήνης.

Πρόκειται για έκθεση που έγινε στο πλαίσιο των εορτασμών της Κωνσταντινούπολης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ενώ ακολούθησε παρουσίασή της στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Στην έκθεση παρουσιάζονται, μέσα από αφηγήσεις και φωτογραφίες, ιστορίες Ρωμιών της πόλης που αναγκάστηκαν να εκριζωθούν από τη γενέτειρά τους.
Τα εκθέματα συλλέχθηκαν μετά από προσωπικές συνεντεύξεις με 47 Ρωμιούς από την Κωνσταντινούπολη, που σήμερα ζουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Οι φωτογραφίες, παλαιές και καινούργιες, αποτυπώνουν την πορεία των ανθρώπων αυτών στην κοινωνική ζωή της Πόλης, αλλά κυρίως τη νοσταλγία τους για αυτή.
Παράλληλα, θα προβάλλεται και σχετικό ντοκιμαντέρ με τις ζωντανές συνεντεύξεις, όπου οι συμμετέχοντες εκφράζουν τα συναισθήματά τους από τον τραγικό ξεριζωμό τους.

Ο Sefer Guvenc, Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων με τη συνθήκη της Λοζάννης δήλωσε σε σχετική ομιλία του «Οι ‘Ελληνες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής ιστορίας της Πόλης. Αυτό το χαμένο σήμερα κεφάλαιο, θελήσαμε να αναδείξουμε μέσα απ’ αυτήν την έκθεση, το ντοκιμαντέρ και το βιβλίο που εκδώσαμε».
Αξίζει να σημειωθεί, πως η όλη έρευνα και το πολιτιστικό αποτέλεσμα της συγκεκριμένης έκθεσης έγινε αποκλειστικά από τούρκους εθελοντές.

Ώρες: 10:00 – 13:00 π.μ. και 18:00 – 21:00 μ.μ.
Μαρίνα Μυτιλήνης
Έναρξη της Έκθεσης
Παρασκευή 1 Απριλίου στις 8.30 μ.μ.

http://lesvosnews.net/2011/03/31/34-11/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...