Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Θα είναι βιώσιμο το τραμ ή όχι;

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Στις 3 Σεπτεμβρίου ανοίγουν από τη Διαχειριστική Αρχή οι οικονομικές και τεχνικές προσφορές για μια σειρά μελέτες που είχε προκηρύξει η Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).Η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς κάθε ενδιαφερόμενο είχε γίνει στις 4 Ιουνίου. 
 
Μέσω της πρόσκλησης, η Περιφέρεια αναζητούσε μεταξύ άλλων και τον ανάδοχο για τη μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας της γραμμής του τραμ στα Γιάννενα. Σύμφωνα με τη διαδικασία, μέχρι τις 22 Ιουνίου οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να καταθέσουν έναν φάκελο με το προφίλ των εταιριών τους για τη δράση την οποία ήθελαν να υλοποιήσουν. 
 
Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος κατάφερε να προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών εταιριών, όπως μας λέει η Διαχειριστική Αρχή. Το επόμενο στάδιο ήταν η κατάθεση τεχνικών και οικονομικών προσφορών ώστε να επιλεγεί ο ανάδοχος για την καθεμία από τις συνολικά 13 μελέτες. Η αυλαία σε αυτή τη διαδικασία θα πέσει την ερχόμενη Παρασκευή, με το άνοιγμα των προσφορών και την αξιολόγησή τους από τη Διαχειριστική Αρχή.
 
Η μελέτη για το τραμ είναι αυτή που τραβάει τη μεγαλύτερη προσοχή των πολιτών, καθώς βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ και δυόμισι χρόνια, χωρίς όμως να υπάρξει χειροπιαστό αποτέλεσμα. Τον Οκτώβριο του 2008, η «ΤΡΑΜ Α.Ε.» είχε προκηρύξει μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για το εναλλακτικό αυτό μέσο μεταφοράς στα Γιάννενα. Ο διαγωνισμός έγινε στις αρχές του 2009, αλλά οι προσφορές… δεν άνοιξαν ποτέ. Αυτό βέβαια έγινε γνωστό μόλις φέτος. 
 
Επίσημες ανακοινώσεις δεν έγιναν ποτέ, όταν έπρεπε. Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος είχε ασχοληθεί ενεργά με την υπόθεση του τραμ την περίοδο που ήταν υφυπουργός Περιβάλλοντος, επέρριψε πρόσφατα τις ευθύνες για το άδοξο τέλος του διαγωνισμού στην «ΤΡΑΜ Α.Ε.». Επί υφυπουργίας του, ο κ. Καλογιάννης συμπεριέλαβε το τραμ στη μελέτη του Ρυθμιστικού Σχεδίου του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
 
Τα πάντα εξαρτώνται όμως από το τι θα πουν οι μελετητές, αν δηλαδή ένα τραμ στην περιοχή είναι βιώσιμο ή όχι. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν πρόκειται να έρθει πριν περάσει ένας χρόνος. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, το επόμενο (και μεγάλο μάλιστα) στοίχημα θα είναι η εξασφάλιση κονδυλίων μέσω του ΕΣΠΑ για την κατασκευή γραμμής τραμ στην πόλη.Δεν είναι μόνο η μελέτη για το τραμ σημαντική για τα Γιάννενα και για την Ήπειρο γενικότερα. 
 
Στην ίδια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος περιλαμβάνονται ακόμα η χωροθέτηση νέων χώρων οργανωμένης υποδοχής βιομηχανικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, η διαχείριση ζωικών υποπροϊόντων και λυμάτων πτηνοκτηνοτροφικών μονάδων, η αποτύπωση του ενεργειακού χάρτη, η εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για την πράσινη ανάπτυξη και η εκτίμηση των χωρικών επιπτώσεων του οδικού άξονα δυτικής χώρας.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...