Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Στην Ήπειρο οι πιο πολλές κλοπές θρησκευτικών εικόνων!

Σε μάστιγα έχει… εξελιχθεί η κλοπή εκκλησιαστικών κειμηλίων, γεγονός που εμείς εδώ στην Ήπειρο, αλλά και την Βόρειο Ήπειρο, δυστυχώς το αντιμετωπίζουμε πολύ συχνά.Μοναστήρια, εκκλησίες και εξωκλήσια μπαίνουν στο στόχαστρο αρχαιοκάπηλων, με αποτέλεσμα σημαντικά θρησκευτικά κειμήλια της περιοχής μας να «κάνουν φτερά» και να… κοσμούν ακόμη και ξένους οίκους!Την ελλιπή ή την καθόλου φύλαξη απομονωμένων μοναστηριών στα έρημα συνήθως χωριά της Ηπείρου εκμεταλλεύονται σπείρες αρχαιοκαπήλων με διεθνή δράση και λεηλατούν την σημαντική πολιτισμική, εκκλησιαστική μας κληρονομιά.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ…
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται σ’ ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ της «Καθημερινής» από την Γιώτα Σύκκα, είναι αποκαλυπτικά και άκρως ανησυχητικά. Οι Εφορείες Αρχαιοτήτων της περιφέρειας δικαιολογημένα ανησυχούν. Η έλλειψη προσωπικού καθιστά την δουλειά τους ακόμη πιο δύσκολη.Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού κατέγραψαν τις κλοπές ανά γεωγραφικό διαμέρισμα και όπως προκύπτει οι άμεσα θιγόμενες περιοχές - με την Ήπειρο να έχει τα περισσότερα κρούσματα – είναι: Ήπειρος, Θεσσαλία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Ιόνια Νησιά, Κυκλάδες κ. ά. Στις εν λόγω περιοχές επαναλαμβάνεται η έντονη δραστηριότητα, ανάλογη με αυτή που παρατηρήθηκε στη δεκαετία του ’70 και στις αρχές του ’80. Πρώτες σε… ζήτηση από τους ιερόσυλους είναι οι εικόνες (343 εκλάπησαν), ακολουθούν τα ξυλόγλυπτα (36), τα γλυπτά (33), τα μετάλλινα και κεραμικά αντικείμενα (13), τα βημόθυρα (11) κ.ά.

ΛΑΘΡΑΝΑΣΚΑΦΕΣ…

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτισμικών Αγαθών Ρόζα Προσκυνητοπούλου παραδέχεται ότι υπάρχει μια κινητικότητα στον τομέα της αρχαιοκαπηλίας, όχι όμως στα μουσεία. «Έχουμε κυρίως λαθρανασκαφές σε αφύλακτους χώρους, όπου σκάβουν διάφοροι επιτήδειοι. Σ’ αυτόν τον τομέα πράγματι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...