Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Ο ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ ΜΕ 40.000 ΕΥΡΩ, ΕΝΩ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ… ΠΕΙΝΟΥΝ!




Σε πέντε μήνες πήραν μόνο 600 ευρώ! 
Μέρες «πείνας διαρκείας» βιώνουν εκατοντάδες εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του δήμου Ιωαννιτών, ενώ η δημοτική αρχή δεν έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για την επίλυση του μείζονος προβλήματος.Μετά τα πολλά παράπονα και τις έντονες διαμαρτυρίες των απλήρωτων εργαζόμενων προς κάθε κατεύθυνση, το θέμα τέθηκε και στη χθεσινή γενική συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων. Τα προβλήματα της μη πληρωμής, όπως κατήγγειλαν απλήρωτοι εργαζόμενοι, είναι μεγαλύτερα και δεν περιορίζονται μόνο στις δημοτικές επιχειρήσεις Ιωαννίνων που οι απλήρωτοι υπάλληλοι υπολογίζονται σε 500 περίπου. Ανάλογο πρόβλημα υφίσταται και στις επιχειρήσεις του δήμου Μετσόβου, καθώς οι εργαζόμενοι προχώρησαν ήδη σε επίσχεση εργασίας, ζητώντας από τη δημοτική αρχή να τους καταβάλει τους μισθούς που τους οφείλει.Το θέμα της μη πληρωμής έχει τεθεί στη δημοτική αρχή πριν ενάμιση μήνα από τη διοίκηση του Συλλόγου ΟΤΑ και τους εργαζόμενους της Δημοτικής Επιχείρησης Τουριστικής Ανάπτυξης Ιωαννίνων (ΔΕΤΑΙ). Τότε, ο δήμαρχος απέδωσε την καθυστέρηση της καταβολής των μισθών σε «τυπικούς λόγους», με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις.
Πέντε μήνες…
Οι εργαζόμενοι της ΔΕΤΑΙ βρίσκονται στη χειρότερη οικονομική κατάσταση των τελευταίων ετών. Από σήμερα, αφού δεν πληρωθούν, θα κλείσουν πέντε μήνες χωρίς να τους καταβληθούν οι οφειλόμενοι μισθοί και η δυσαρέσκειά τους προς τη δημοτική αρχή είναι εμφανής. «Σταματήσαμε ακόμη και να διαμαρτυρόμαστε, γιατί πραγματικά δεν έχει νόημα», ανέφερε εργαζόμενος της επιχείρησης, υπενθυμίζοντας πως η δημοτική αρχή ούτε και αυτή τη φορά τήρησε τις υποσχέσεις της. Να σημειωθεί, δε, πως από την αρχή του 2010 έχουν λάβει μόνο 600 ευρώ έναντι του μισθού του Ιανουαρίου και επίσης τους έχει καταβληθεί το δώρο του Πάσχα. Κάτι τέτοιο, πάντως, συμβαίνει για πρώτη φορά στην οκταετή θητεία του 
Νίκου Γκόντα στο δημαρχείο, δείχνοντας πως το πρόβλημα δεν είναι τυπικό, αλλά οφείλεται στην έλλειψη ρευστότητας και στα «άδεια ταμεία» του δήμου.
Και δύο χρόνια
Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του δήμου Μετσόβου βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Όπως καταγγέλθηκε στη χθεσινή γενική συνέλευση του Συλλόγου ΟΤΑ, οι υπάλληλοι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και δύο χρόνια! Για το λόγο αυτό προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, εκτιμώντας πως ο δήμαρχος 
Κώστας Τζαφέας θα ενδιαφερθεί και θα ενεργοποιηθεί προκειμένου να εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι και να τους καταβληθούν οι μισθοί. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι το αυτονόητο: όποιος εργαζόμενος δουλεύει θα πρέπει να αμείβεται κάθε μήνα», δήλωσε μετά το πέρας της συνέλευσης ο Χρήστος Μεντής, μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
Η ακριβή εκδήλωση

Την ώρα που οι εργαζόμενοι… πεινούν, η δημοτική αρχή οργανώνει εκδήλωση προς τιμή του συνθέτη 
Μίμη Πλέσσα, το κόστος της οποίας υπολογίζεται στις 40 ή και 50.000 ευρώ. Οι εργαζόμενοι του Πνευματικού Κέντρου δεν έχουν πληρωθεί για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και εκτιμούν ότι σε λίγες μέρες θα κλείσουν τρεις μήνες χωρίς να πάρουν τους μισθούς τους. «Δεν μπορεί από τη μια να οργανώνουν ακριβοπληρωμένες εκδηλώσεις και από την άλλη εμείς να εκλιπαρούμε για να πάρουμε τους μισθούς μας», είπε εργαζόμενος της επιχείρησης.Παράλληλα, μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση, σημειώνουν ότι το συνολικό ποσό των χρημάτων που θα λάβουν δεν θα ανέρχεται στις 28.000 ευρώ. Έτσι, αφενός εκφράζουν τη δυσφορία τους προς την «ενιαία αντιπολίτευση» που έκανε τη σχετική εκτίμηση και αφετέρου αφήνουν να εννοηθεί πως το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού ποσού θα διατεθεί στο γνωστό συνθέτη και τους συνεργάτες του.
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...