Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Κρυμμένοι «θησαυροί» στο υπέδαφος της Β. Ελλάδας

Ανεκμετάλλευτο μένει εδώ και αρκετά χρόνια στη Β. Ελλάδα ένα τεράστιο γεωθερμικό ενεργειακό δυναμικό, της τάξης των 150MW το χρόνο, που αντιστοιχεί σε 114.000 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου και η αξία του αγγίζει τα 33,5 εκατ. δολάρια. Αυτό τονίζουν οι διοργανωτές ημερίδας με θέμα «Οι θησαυροί της Βορείου Ελλάδος», που είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 29 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.
Κατά τους διοργανωτές, στο υπέδαφος της ευρύτερης περιοχής υπάρχουν σήμερα “Κρυμμένοι Θησαυροί” όπως ορυκτά, μεταλλεύματα, πετρέλαιο, χρυσό, γεωθερμία, ακόμη και ουράνιο, οι οποίοι σχεδόν στο σύνολό τους μένουν ανεκμετάλλευτοι κυρίως λόγω αντιδράσεων σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών.

Οι διοργανωτές επικαλούνται τους ειδικούς που υποστηρίζουν πως η χώρα θα μπορούσε να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της σε πετρέλαιο, εκτιμώντας ότι τα κοιτάσματα του ελλαδικού χώρου και κυρίως του Βορειοελλαδικού μπορεί να περιέχουν από ένα έως και τρία δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο.

Εκτιμούν, επίσης, ότι οι τρεις επενδύσεις χρυσού στη Β. Ελλάδα μπορούν να αποφέρουν άμεσα ή έμμεσα πάνω από 7.000 θέσεις εργασίας και έσοδα τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από άμεση φορολογία στο ελληνικό κράτος.

Περισσότερα στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν από το βήμα της ημερίδας που διοργανώνει η οικονομική εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Στόχος της ημερίδας είναι, όπως ανακοινώθηκε, η ανάδειξη όλων εκείνων των παραμέτρων πού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία ορθολογική εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου ,τον οποίο διαθέτει ο χώρος, προς όφελος της εθνικής μας οικονομίας στις ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές πού αντιμετωπίζει η χώρα μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...