Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Φαράγγι Σαμαριάς: Ολοκληρώθηκε το έργο πυροπροστασίας


Το έργο πυροπροστασίας του Φαραγγιού της Σαμαριάς, που υλοποίησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας παρουσιάστηκε σήμερα.
Στην παρουσίαση του έργου παρευρέθησαν ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης, ο γενικός γραμματέας της Νομαρχίας κ. Κώτσογλου, και στελέχη από τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Νομαρχίας από πλευράς της ΝΑ Χανίων καθώς και εκπρόσωποι του αναδόχου.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων πρωτοπορεί στο χώρο των τεχνολογικών εξελίξεων στο επίπεδο της πρόληψης, αντιμετώπισης και ελέγχου φυσικών καταστροφών (πυρκαγιών) και στην τουριστική και πολιτιστική προβολή του φυσικού περιβάλλοντος, με το έργο «Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα της Νομαρχίας Χανίων».
Το έργο αφορά την ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Κρίσεων και Πυροπροστασίας στα όρια του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων, στο Φαράγγι της Σαμαριάς. Η υλοποίηση του έργου είχε ανατεθεί στη σύμπραξη εταιρειών «Π. ΚΑΡΑΜΟΣΧΟΣ – Κ. ΛΙΟΔΑΚΗ ΟΕ - INFOΔΗΜ», «TELENET ΕΠΕ» και «Κ. ΚΟΤΣΙΦΑΚΗΣ - ΜΙΝΩΣ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ».
Η ΝΑ Χανίων, αντιλαμβανόμενη την ανάγκη ολοκληρωμένης προστασίας των δασωδών εκτάσεων του Νομού Χανίων και ειδικότερα του Φαραγγιού της Σαμαριάς από φυσικές καταστροφές αλλά και ολοκληρωμένης διαχείρισής του, αφενός λόγω της μοναδικής περιβαλλοντικής του αξίας και αφετέρου λόγω του όγκου επισκεπτών που δέχεται και άρα των αυξημένων αναγκών υποστήριξης και τυχόν διάσωσής τους, υλοποιεί το παρόν έργο, βελτιστοποιώντας τον ρόλο της στην διαχείριση φυσικών καταστροφών και την υλοποίηση δράσεων Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας.
Αντικείμενο του έργου ήταν η ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Κρίσεων και αντιμετώπισης πυρκαγιών σε δασώδεις εκτάσεις του Νομού Χανίων και ειδικότερα στα όρια του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων, στο Φαράγγι της Σαμαριάς. Παράλληλα αντικείμενο του έργου ήταν η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης γεωγραφικής βάσης δεδομένων για το σύνολο της εδαφικής επικράτειας του Νομού Χανίων.
Το φαράγγι της Σαμαριάς, σχηματισμός μοναδικός στη Μεσόγειο, μαζί με τις γύρω πλαγιές και άλλα μικρότερα φαράγγια, αποτελεί τον Εθνικό Δρυμό Λευκών Ορέων ή Σαμαριάς με έκταση πυρήνα 48.500 στρέμματα. Το φαράγγι της Σαμαριάς ή Φάραγγας, όπως το λένε οι Σφακιανοί, είναι το μεγαλύτερο και επιβλητικότερο της Ευρώπης. Όλο το τοπίο είναι μοναδικό στο είδος του για τα Βαλκάνια. Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι από τα μεγαλύτερα παράκτια φαράγγια των Βαλκανίων.
Εχει χαρακτηριστεί ως Εθνικός Δρυμός από το 1962, ως Βιοσφαιρικό Απόθεμα, ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (ΣΠΠ) και προστατεύεται από τη Συνθήκη της Βαρκελώνης. Ακόμη ανήκει στο δίκτυο περιοχών Natura: GR4340008 ενώ από το 1980 βραβεύτηκε με Ευρωπαϊκό Δίπλωμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης από τις πλέον παρθένες και ωραιότερες φυσικές περιοχές της Ευρωπαϊκής ηπείρου.
Στο Φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκονται σπάνια είδη κρητικής χλωρίδας, όπως κυπαρίσσια, πεύκα, δίκταµος και αγριολούλουδα, ενώ αποτελεί και το φυσικό περιβάλλον του κρητικού αγριµιού κρι-κρι. Εντυπωσιακά είναι και τα πτυχωµένα και τεκτονισµένα πετρώµατα των Πλακωδών Ασβεστόλιθων που ξεχωρίζουν στις πλαγιές του.
Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι οι χιλιάδες των επισκεπτών που συρρέουν από όλον τον κόσμο για να το διασχίσουν. Ο αριθμός τους ανέρχεται στους 150.000 ετησίως. Ο Εθνικός Δρυμός υπόκειται σε καλό καθεστώς διαχείρισης. Ανεπηρέαστος για μεγάλο χρονικό διάστημα, φιλοξενεί πανίδα και χλωρίδα με μεγάλη ποικιλότητα και σε ισορροπία. Στην πράξη είναι η μοναδική περιοχή όπου η βόσκηση, ιδιαίτερα αρνητικός παράγοντας για άλλες περιοχές, απαγορεύεται.
Η ΝΑ Χανίων αντιλαμβανόμενη την μοναδικότητα, την περιβαλλοντική αξία και τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρει η περιοχή του Φαραγγιού της Σαμαριάς στο Νομό αλλά και συνολικά στην Περιφέρεια Κρήτης, υλοποιεί το παρόν έργο με στόχο την άμεση λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την θωράκιση του δασικού και φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής από καταστροφές και την αλόγιστη εκμετάλλευση των πόρων του.
Το Σύστημα αποτελείται από ένα ασύρματο δίκτυο διανομής, αναμετάδοσης και πρόσβασης για τη μεταφορά δεδομένων σε υψηλές ταχύτητες, με στόχο την διασύνδεση του Κέντρου Ελέγχου της Νομαρχίας Χανίων με ένα ασύρματο αυτόνομο τηλεματικό δίκτυο εικονοληπτών που θα καλύπτει την προαναφερόμενη περιοχή και βασίζεται στην δημιουργία ενός Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών και των σχετικών εφαρμογών που στοχεύουν στην πρόληψη, τον έλεγχο και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών ενώ προβλέπεται και η εγκατάσταση ενός δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών για τον έγκαιρο και συστηματικό χωρικό προσδιορισμό των περιοχών με υψηλό δείκτη κινδύνου έναρξης πυρκαγιάς.
Για την λειτουργικότητα του όλου συστήματος δημιουργήθηκε ένα αναλυτικό ψηφιακό υπόβαθρο ολόκληρου του Νομού Χανίων, συνολικής έκτασης 2.377.000 στρεμμάτων, στο οποίο θα απεικονίζονται παντός είδους στοιχεία (οδικό δίκτυο, χρήσεις γης, γεωλογικές πληροφορίες κ.λ.π.).
Ειδικότερα το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια, εγκατάσταση και δοκιμαστική λειτουργία:
* Εξοπλισμού του Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων
* Καμερών τηλεανίχνευσης και ασύρματης επικοινωνίας για τον έγκαιρο εντοπισμό εκδήλωσης πυρκαγιών
* Αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών
* Λογισμικού GIS με τη δυνατότητα διαχείρισης και προβολής της πληροφορίας μέσω διαδικτύου
* Ψηφιακής/ ών δορυφορικής/ ών εικόνας/ ων του Νομού Χανίων
* Συστήματος Διαχείρισης Σχεσιακής Βάσης Δεδομένων
* Υπηρεσιών για την ανάπτυξη των εφαρμογών GIS, την εκπαίδευση του προσωπικού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων και την υποστήριξη της λειτουργίας του συστήματος κατά τη δοκιμαστική περίοδο εφαρμογής του.
Η λειτουργία του όλου συστήματος, θα συμβάλει στα ακόλουθα:
* Προβολή και παρακολούθηση φυσικού περιβάλλοντος
* Αποτύπωση του συνόλου του οδικού δικτύου (κύριες οδικές αρτηρίες, δημοτικοί άξονες, κ.α.) και του δασικού δικτύου προς χρήση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τηνΕλληνική Αστυνομία το Δασαρχείο και τις Εθελοντικές Ομάδες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών
* Απεικόνιση αρχαιολογικών χώρων, προστατευόμενων περιοχών και περιοχών Natura 2000
* Απεικόνιση των χρήσεων γης
* Παρακολούθηση τήρησης περιβαλλοντικών όρων
* Εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων
* Καθορισμό ζωνών προστασίας και διαβάθμισή τους
* Διαχείριση και Οργάνωση Κέντρου αντιμετώπισης κρίσεων
* Παρακολούθηση στοιχείων μετεωρολογικών σταθμών
* Παροχή στοιχείων για έγκαιρη προειδοποίηση εκδήλωσης πυρκαγιών
* Παροχή πληροφοριών μετεωρολογικών συνθηκών προς χρήση από τις άμεσα ενδιαφερόμενες ομάδες επαγγελματιών και πολιτών.
Το Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα της Νομαρχίας Χανίων περιλαμβάνει επίσης το σύστημα τηλεανίχνευσης του φαραγγιού της Σαμαριάς, που αποτελείται από πέντε (5) κάμερες τηλεανίχνευσης, τοποθετημένες σε στρατηγικά σημεία όπως φαίνονται στο παρακάτω σχήμα, που στέλνουν την εικόνα τους μέσω ενός ασύρματου δικτύου επικοινωνίας (wi-fi) το οποίο με τους καταλλήλους αναμεταδότες (repeaters) ενώνει το σύστημα των καμερών με ένα Κέντρο Ελέγχου εγκατεστημένο στην Νομαρχία Χανίων σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, το δίκτυο των Μετεωρολογικών Σταθμών, αποτελείται από πέντε (5) Μετεωρολογικούς Σταθμούς, οι συσκευές των οποίων τοποθετήθηκαν στους ιστούς των καμερών τηλεανίχνευσης ενώ τα δεδομένα τους καταλήγουν με την ίδια ασύρματη οδό, όπως και των καμερών, στο Κέντρο Ελέγχου της Νομαρχίας Χανίων.
Τα συστήματα τηλεανίχνευσης, μετεωρολογικών σταθμών και αναμεταδοτών λειτουργούν με ενεργειακή αυτονομία μέσω συστήματος φωτοβολταϊκών στοιχείων και στοιχείων αποθήκευσης ενέργειας, ενώ περιλαμβάνουν και αντικεραυνική προστασία.
Στο Κέντρο Ελέγχου, στο οποίο καταλήγουν τα δεδομένα του ασύρματου δικτύου, υπάρχει εγκατεστημένος ο εξοπλισμός επικοινωνίας, ασφάλειας, εξυπηρετητών και θέσεων εργασίας μέσω του οποίου γίνεται η λειτουργία και η διαχείριση των απαραίτητων εφαρμογών.
Το σύνολο των στοιχείων και των εφαρμογών του παρόντος έργου προβάλλονται μέσω του internet και της δικτυακής πύλης που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό. Συγκεκριμένα προβάλλονται τα στοιχεία συλλογής και καταγραφής, το χαρτογραφικό υλικό, πληροφορίες περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος σε κάθε ενδιαφερόμενο επισκέπτη μέσω internet ενώ έχει την δυνατότητα συνεχούς εμπλουτισμού κατά θεματικές ενότητες. Η σελίδα η οποία υπάρχει και μπορεί ο επισκέπτης να της επισκέπτεται είναι :www.chania-fms.gr
Το έργο θα συμβάλει αποτελεσματικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και ιδίως των δασικών πυρκαγιών που πιθανόν να εμφανισθούν στην περιοχή, διαφυλάττοντας το περιβάλλον αλλά και τις μοναδικές αισθητικές και φυσικές αξίες που φιλοξενεί η περιοχή και συμβάλλοντας στην ολοκληρωμένη διαχείριση της περιοχής.
Η υλοποίηση του έργου συμβάλει στην βελτιστοποίηση του ρόλου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων στην διαχείριση φυσικών καταστροφών και την υλοποίηση δράσεων Πολιτικής προστασίας και ασφάλειας. Επίσης, αναβαθμίζει τον ρόλο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής, την αξιοποίηση του Φαραγγιού της Σαμαριάς, ως προορισμού εναλλακτικού τουρισμού που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα συγκρατήσει τον πληθυσμό στην περιοχή και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Τέλος, με αυτό το έργο η ΝΑ Χανίων υλοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις αρχές τηςΚοινωνίας της Πληροφορίας υλοποιώντας ένα καινοτόμο έργο που θα αναδείξει την περιοχή και θα της προσδώσει εξέχουσα θέση στο ψηφιακό περιβάλλον που δημιουργείται στην χώρα μας.
Το σύστημα συμβάλλει αποφασιστικά με τα λεπτομερή και ακριβή γεωμορφολογικά του στοιχεία στην ασφάλεια των επισκεπτών, στην ασφαλή φύλαξη και επιτήρηση της ευαίσθητης οικολογικά περιοχής και στην διενέργεια επιχειρήσεων διάσωσης πεζοπόρων που βρίσκονται σε δυσχερή θέση, αυξάνοντας έτσι καθοριστικά τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, με όλες τις αυτονόητες επιδράσεις στην βιώσιμη ανάπτυξη του Νομού Χανίων.
Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας και χρηματοδοτείται κατά 80% από Ευρωπαϊκούς και κατά 20% από Εθνικούς Πόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...