Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

ΝΑΙ στην επένδυση του Κατάρ στο Πλατυγιάλι από το Ν.Σ Αιτωλ/νίας


Υπερψηφίσθηκε χθες (Δευτέρα 3 Μαΐου 2010) από τα μέλη  του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας, η τροποποίηση των Περιβαλλοντικών όρων της Ναυτιλιακής Βιομηχανικής Περιοχής του Πλατυγιαλίου Αστακού, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση μιας μεγάλης ενεργειακής επένδυσης που σχεδιάζει η κυβέρνηση του Κατάρ, η υλοποίηση της οποίας θα μετατρέψει το Πλατυγιάλι Αστακού σε ένα τεράστιο ενεργειακό κέντρο.

Το έργο προβλέπει την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου με χρήση LPG ισχύος 1.000 MW, σταθμού επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σταθμό μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων και θερμοκήπια άλγης για την απορρόφηση του εκμπεμπόμενου, από τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας διοξειδίου του άνθρακα.

Το μέγεθος της επένδυσης υπολογίζεται σε πάνω από 3,5 δις ευρώ, ποσό που αγγίζει το 145% των συνολικών ξένων επενδύσεων που έγιναν το 2009 στην Ελλάδα. 

Ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κος Θ. Σώκος μεταξύ άλλων ανέφερε στην ομιλία του στο Ν.Σ για την επένδυση του Κατάρ στο Πλατυγιάλι τα ακόλουθα:

"Kαλούμαστε σήμερα να πάρουμε μια απόφαση για ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα που έχει να κάνει με την ανάπτυξη του Νομού μας. 
Ασφαλώς και δεν είμαστε η επιτροπή των ειδικών που συζητεί για τους περιβαλλοντικούς όρους με την έννοια του χημικού μηχανικού ή του ειδικού περιβαντολλόγου.
Είμαστε εκπρόσωποι του λαού της Αιτωλοακαρνανίας, διαβουλευόμαστε και αποφασίζουμε πολιτικά και η απόφασή μας έχει πολιτική δέσμευση και αξία. 
Η οποιαδήποτε άλλη ανάλυση πέραν τούτου, ξεφεύγει του αντικειμένου και της σοβαρότητας και ενίοτε φοβάμαι ότι μας εκθέτει κιόλας. 
Η χώρα έχει πια Υπουργείο Περιβάλλοντος και την ευαισθησία του σε ότι έχει να κάνει με τον νομό μας την απέδειξε.
Η παρέμβασή του στο θέμα του Αχελώου υπήρξε καθοριστική για την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας έστω και αν αυτό δυσαρεστεί κάποιους. 
Υπάρχει αρκετή ευαισθησία στο Υπουργείο και στην πολιτική ηγεσία γενικότερα και βεβαίως υπάρχουν άπειροι ειδικοί που θα μπορούν να αποφανθούν αν τηρείται το γράμμα του νόμου και αν πληρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι ή όχι. 
Αυτά είναι εντελώς σαφή πράγματα. 
Είμαστε στην αρχή μιας τεράστιας οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, το μέγεθος της οποίας δεν προσδιορίζεται μόνο από την προσφυγή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΔΝΤ . 
Φοβούμαι πως συζητάμε περί διαγραμμάτου για το αν πρέπει ή όχι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να έρθουν χρήματα στην Ελλάδα και να γίνουν επενδύσεις παγίου κεφαλαίου ώστε να αναταχθεί η χώρα με επενδύσεις που οδηγούν στην ανάπτυξη. 
Ειδικότερα σήμερα αναφερόμαστε σε ένα τομέα που έχει να κάνει με την ενέργεια, τομέας ο οποίος θα είναι στο διηνεκές το ζητούμενο, ιδιαίτερα δε τη στιγμή κατά την οποία η χώρα έχει καινούριες απαιτήσεις περίπου 4% για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της κάθε χρόνο.
Όταν λοιπόν διυλίζουμε τον κώνωπα σε ένα τέτοιο ζήτημα ανήμποροι να καταλάβουμε το ρόλο μας και την θέση στην οποία βρισκόμαστε, νομίζω ότι γινόμαστε επίορκοι του καθήκοντος που λέει να προχωρήσει εδώ και τώρα αυτό που αξίζει σε αυτή τη χώρα, να προσφέρει ανάπτυξη, απασχόληση, να φέρει εισόδημα, να συγκρατήσει τον κόσμο στο ύπαιθρο και να σταματήσει τη μετανάστευση.

Διαβάστε περισσότερα: http://acarnania.blogspot.com/#ixzz0mzz1jEZH

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...