Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Η ΚΡΙΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ!



Στα μεταπολιτευτικά χρόνια, τις δεκαετίες ‘50, ‘60 και ‘70, πολλοί Ηπειρώτες έφυγαν για το εξωτερικό, προκειμένου να αναζητήσουν μία καλύτερη τύχη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Κάποιοι, οι περισσότεροι, πρόκοψαν, και άλλοι, οι λιγότεροι, απέτυχαν.Στη δεκαετία του ‘80 πολλοί απόδημοι Ηπειρώτες που πρόκοψαν στο εξωτερικό και μάζεψαν χρήματα, άρχισαν να επιστρέφουν, δειλά - δειλά στην αρχή τουλάχιστον, στον τόπο τους, όπου εγκαταστάθηκαν ξανά και αρκετοί επαναδραστηριοποιήθηκαν επαγγελματικά.Στις ημέρες μας όμως, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα, πολλοί είναι εκείνοι που ξαναφεύγουν από τον τόπο τους, ψάχνοντας να βρουν δουλειά και επαγγελματική αποκατάσταση στο εξωτερικό! Και το πιο δυσάρεστο γεγονός είναι ότι μεταναστεύουν νέοι στην πλειοψηφία τους άνθρωποι, που, εκ των πραγμάτων, αποτελούν το κύριο παραγωγικό δυναμικό της περιοχής μας.Οι ενδείξεις κάνουν ήδη λόγο για τάση αποδημίας νέων πτυχιούχων και επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων προς χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, τάση που δεν αποκλείεται να προσλάβει τη μορφή ολόκληρου «κύματος» φυγής, εάν στον ορίζοντα δεν εμφανισθούν έγκαιρα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας μας.

ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Την ίδια μάλιστα στιγμή που η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το αύριο, ωθούν άλλους Ηπειρώτες σε φυγή από την περιοχή, η οικονομική κρίση «φυλακίζει» τη νοσταλγία πολλών Ηπειρωτών του εξωτερικού και ορθώνει ανυπέρβλητα εμπόδια στην επιθυμία τους να επιστρέψουν στην πατρώα γη. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αποδήμων συμπατριωτών μας, που αναβάλουν λόγω των δυσμενών συνθηκών τα σχέδιά τους για σύντομη επιστροφή στην πατρίδα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
Χιλιάδες Έλληνες έχουν καταθέσει τα «βιογραφικά» τους σε φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, όπως τονίζεται σε σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής», πρόκειται κυρίως για νέους μηχανικούς και γιατρούς, για τους οποίους το εξωτερικό μοιάζει με εργασιακό μονόδρομο.Eίναι απλώς ενδεικτικό το γεγονός ότι, σχεδόν εννέα στους δέκα Έλληνες, απαντώντας σε σχετική έρευνα, δήλωσαν «ναι, μου έχει περάσει από το μυαλό το ενδεχόμενο να αναζητήσω αλλού την τύχη μου».

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟΔΗΜΙΕΣ…
Εκτιμάται ότι την τελευταία δεκαετία μόνο, έχουν φύγει από την Ελλάδα για να εργαστούν «έξω» ή έχουν παραμείνει εκεί μετά το πέρας των σπουδών τους, περισσότεροι από 550.000 Έλληνες (χωρίς να σημαίνει ότι όλοι βρίσκονται ακόμα εκεί). Η δυσμενής οικονομική κατάσταση αναμένεται να οδηγήσει πολλούς ακόμα στην έξοδο από την χώρα μας.Αυτή τη στιγμή, στα εικονικά «συρτάρια» της Ευρωπαϊκής πύλης για την επαγγελματική κινητικότητα Eures, όπου καθημερινά αναρτώνται οι νέες θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκονται 7.849 «ελληνικά» βιογραφικά, γεγονός που φέρνει την Ελλάδα στη 14η θέση της παγκόσμιας λίστας των κρατών με τη μεγαλύτερη ζήτηση για εργασία στην Ε.Ε. (πρώτη είναι η Ισπανία με 77.283 βιογραφικά και ακολουθεί η Ιταλία με 61.677).

ΠΟΛΛΟΙ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ
Ταυτόχρονα, από έρευνα της εταιρείας ανθρωπίνου δυναμικού Μanpower προκύπτει ότι 9 στους 10 Έλληνες (87,7%) έχουν σκεφθεί να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά.Μάλιστα, 4 στους 10 έχουν ήδη αλλάξει τόπο κατοικίας εντός συνόρων, για λόγους εργασίας και απ’ αυτούς περίπου το 30% επέλεξε το εξωτερικό. Από την ίδια έρευνα προκύπτει επίσης ότι περίπου 4 στους 10 προτίθενται να φύγουν στο μέλλον από την χώρα μας για διάστημα που κυμαίνεται από 1 έως 3 χρόνια.Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το 37% των Ελλήνων εργοδοτών αντιμετωπίζει δυσκολία στην κάλυψη διαθέσιμων θέσεων εργασίας, ειδικά σε προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης, όπως αποκαλύπτει η πρόσφατη έρευνα της εταιρείας για την έλλειψη ταλέντων.

propinoslogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...