Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση επισκεπτών από κάθε γωνιά της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε η 2η Ηπειρώτικη Γιορτή Μανιταριού, στο Ζαγόρι, αλλά αυτή τη φορά στα Άνω Πεδινά.Εκατοντάδες επισκέπτες μικροί και μεγάλοι, μανιταρόφιλοι και όχι μόνο, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν δεκάδες είδη μανιταριών, να τα αναζητήσουν στα δάση της περιοχής και να ενημερωθούν σχετικά με τις ιδιότητές τους κατά το τριήμερο εκδηλώσεων που συνέπεσε φέτος με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.Η εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Ανατολικού Ζαγορίου, το Δήμο Κεντρικού Ζαγορίου, το Δήμο Τύμφης και τον Πολιτιστικό σύλλογο Πανωσουδενιωτών περιελάμβανε ομιλίες και ενημέρωση σχετικά με τα μανιτάρια, εργαστήριο μικροσκοπίου, εξορμήσεις αναγνώρισης μανιταριών και δημιουργικό εργαστήρι για τα παιδιά.Μεταξύ των μανιταριών που παρουσίασαν οι διοργανωτές ήταν ένα είδος που για πρώτη φορά καταγράφηκε, αλλά και πολλά γνωστά και άγνωστα στο κοινό είδη, όπως και οι τρούφες, ένα νόστιμο και ακριβό έδεσμα.Την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση και συμμετοχή του κόσμου εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ηπείρου Χάρης Λαμπρίδης ενώ ο πρόεδροςΓιώργος Λάμπρου αναφέρθηκε στην συνεργασία που υπάρχει με το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για μια πρωτοποριακή μέθοδο αποξήρανσης, χωρίς τα μανιτάρια να παραμορφώνονται, όπως γίνεται συνήθως όταν χάνουν την υγρασία τους.Την αρωγή του δήμου σε κάθε ανάλογη εκδήλωση και κυρίως σε αυτή του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ηπείρου που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στο Ζαγόρι, υπογράμμισε ο δήμαρχος Κεντρικού Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, τονίζοντας πως στόχος θα πρέπει να είναι η διατήρηση αυτών των θεσμών με στόχο την περαιτέρω προβολή και προσέλκυση επισκεπτών.Στις δυνατότητες επιχειρηματικής αξιοποίησης των μανιταριών από νέους κυρίους επιχειρηματίες αναφέρθηκε ο Νομάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις μαζί με τον αντινομάρχη Μιχάλη Πλιάκο.Η Γιορτή μανιταριού ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, ωστόσο το βράδυ της Κυριακής όλοι οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μανιταρόσουπα και μανιταρόπιτα, μαγειρεμένα από τους ειδικούς, καθώς και διάφορα μουσικά συγκροτήματα.Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων, ο γεωπόνος Λευτέρης Λαχουβάρος ειδικός στην καλλιέργεια μανιταριών αναφέρθηκε στα μανιτάρια ως πηγή ζωής, τροφής και γαστρονομίας, ενώ στις Φαρμακευτικές ιδιότητες των μανιταριών αναφέρθηκε ο Στάθης Βασδέκης Υποψήφιος Διδάκτωρ του Εργαστήριο Βιοχημείας του Τμήματος Χημείας Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας