Σάββατο 22 Μαΐου 2010

«Φρούριο» το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης - Ανοίγει ξανά στις 7 Ιουνίου

«Φρούριο» αναμένεται να γίνει το Δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, με τη χρήση καμερών ασφαλείας, χωριστών εισόδων για το κοινό, μαγνητικών πυλών και συσκευών με ακτίνες Χ, ώστε να μην επαναληφθούν βομβιστικές επιθέσεις, ανάλογες με αυτήν της περασμένης Παρασκευής. Το δε κτήριο δεν αναμένεται να είναι έτοιμο πριν από τη Δευτέρα 7 Ιουνίου.

Αυτά συζητήθηκαν στη διάρκεια σύσκεψης, που έγινε το βράδυ της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, υπό τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρη Καστανίδη, και με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Γιώργου Δημήτραινα, μελών της Επιτροπής Διαχείρισης και Λειτουργίας του Δικαστικού Μεγάρου, του γενικού αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης (ΓΑΔΘ), υποστράτηγου Δημήτρη Παπαδόπουλου.

Μέχρι το κτήριο να καταστεί και πάλι πλήρως λειτουργικό, θα λειτουργούν μόνο οι αυτόφωρες και ανακριτικές διαδικασίες, καθώς επίσης και η διαδικασία της έκδοσης προσωρινών διαταγών.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Καστανίδης, τις επόμενες μέρες εκδίδεται πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία αναστέλλονται όλες οι δικονομικές προθεσμίες από την ημέρα της βομβιστικής επίθεσης (14 Μαΐου) έως την Παρασκευή, 4 Ιουνίου. «Αυτό γίνεται για να αντιμετωπίσουμε τις δικονομικές προθεσμίες. Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου αναστέλλονται όλες οι προθεσμίες, εκτός από αυτές που αφορούν στα αυτόφωρα, την έκδοση προσωρινών διαταγών και τις ανακριτικές διαδικασίες», είπε ο κ. Καστανίδης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών στο κτήριο.

Μέτρα ασφαλείας

Κατά τη σύσκεψη υπογραμμίστηκε η ανάγκη λήψης μέτρων ασφαλείας, εντός κι εκτός του Δικαστικού Μεγάρου, για την αποφυγή μελλοντικών βομβιστικών επιθέσεων.

«Το τελευταίο διάστημα είχαμε δύο επιθέσεις σε στόχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Όλες οι δυνάμεις του νομικού κόσμου θα πρέπει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να είναι σε εγρήγορση», επισήμανε ο κ. Καστανίδης και πρόσθεσε: «Ό,τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα θα πρέπει να το κάνουμε χθες».

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός κάλεσε τον ΓΑΔΘ να σχεδιάσει προς εφαρμογή δέσμη μέτρων για την ασφάλεια - «θωράκιση» του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Στην τοποθέτησή του ο υποστράτηγος Δημήτρης Παπαδόπουλος πρότεινε, ανάμεσα σε άλλα, τα εξής:

  • τοποθέτηση καμερών ασφαλείας σε κοινόχρηστους χώρους, χώρους στάθμευσης και διάφορα σημεία πρόσβασης
  • δημιουργία δύο ξεχωριστών εισόδων για δικηγόρους, δικαστικούς λειτουργούς και υπάλληλους, από τη μία, και το κοινό από την άλλη
  • εφαρμογή κανόνων ελέγχου στις εισόδους του Μεγάρου
  • τοποθέτηση ηχητικού συστήματος ειδοποίησης σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί το κτήριο
  • κατάρτιση μηχανισμού που θα υλοποιεί την εκκένωση του μεγάρου όποτε παραστεί ανάγκη

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτραινας πρότεινε την τοποθέτηση μαγνητικών πυλών ελέγχου και μηχανημάτων ανίχνευσης με ακτίνες Χ στις εισόδους του κτηρίου.


Επιφυλάξεις για τις κάμερες

Τις επιφυλάξεις του ως προς την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας στα δικαστήρια, διατύπωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μανόλης Λαμτζίδης.

Απαντώντας, ο κ. Καστανίδης είπε ότι οι κάμερες πρέπει να τοποθετηθούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αποτελεσματική η χρήση τους και ταυτόχρονα να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...