Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ:Νέο σαββατοκύριακο των... παθών

Έκλεισαν δρόμοι, μεγάλες κατολισθήσεις και καταπτώσεις σε όλο το Νομό, ενώ σπίτια πλημμύρισαν στη Βρυσσέλα
Άλλο ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο πέρασε ολόκληρος ο Νομός Θεσπρωτίας, ως απόρροια των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, από το βράδυ της Παρασκευής, ενώ οι προσπάθειες για την αποκατάσταση συνέχιζονται μέχρι και σήμερα.

Έντονες βροχοπτώσεις και ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι, ήταν το σκηνικό που είχε ως αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα για μία ακόμη φορά, πολλοστή το τελευταίο διάστημα, αφού από τις αρχές Οκτωβρίου, η Θεσπρωτία είχε να αντιμετωπίσει τα έντονα φαινόμενα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Το... νερό που έπεσε για μια ακόμη φορά, αρχής γενομένης από τις βραδινές ώρες της προηγούμενης Παρασκευής, είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει για μια ακόμη φορά επικίνδυνα η στάθμη του ποταμού Καλαμά, με το δρόμο προς Φιλιάτες στο ύψος του Παραποτάμου να καλύπτεται από το ποτάμι και η κυκλοφορία να διακόπτεται και να διεξάγεται από την παρακαμπτήρια του παλιού δρόμου, με τα ερωτήματα για τη νέα προ δύο ετών χάραξη και για τη χρησιμότητα της οποίας να επανέρχονται στο προσκήνιο.

Το επαρχιακό δίκτυο γενικότερα, σε όλο το μήκος του Νομού, είχε να επιδείξει μεγαλύτερα ή μικρότερα προβλήματα, από μεγάλες κατολισθήσεις, καταπτώσεις αφού τα ξημερώματα της Κυριακής έκλεισε και ο κεντρικός προς Ελευθεροχώρι και τα συνεργεία της Ν.Α Θεσπρωτίας, εργάζονται για την αποκατάσταση.Βρυσσέλα, Παραπόταμος, Κεστρίνη, Παλαιοκκλήσι, Μουργκάνα, Αετός, Κοκκινιά, είναι μερικές μόνο από τις περιοχές, των οποίων οι κάτοικοι το προηγούμενο διήμερο-σχεδόν τριήμερο, αλλά μέχρι και χθες, αντιμετώπιζαν προβλήματα στις μετακινήσεις τους, ενώ καλλιέργειες καταστράφηκαν, ζώα πνίγηκαν και άλλα κατάφεραν οι ιδιοκτήτες τους να τα γλιτώσουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Κλειστός ο κεντρικός προς Φιλιάτες

Δύο περίπου εβδομάδες μετά τα έντονα φαινόμενα, από τα οποία ο Νομός συνεχίζει να μετρά πληγές, ένα νέος γύρος ισχυρών βροχοπτώσεων, σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους, ήρθε για να δημιουργήσει για μία ακόμη φορά σοβαρούς...μπελάδες σε κατοίκους, Νομαρχία και Δήμους, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις, αν και καλά-καλά δεν είχαν προλάβει να συνέλθουν και να ξεπεράσουν το σοκ των καταστροφών που επέφεραν οι προηγούμενες «καταιγίδες».Προβληματισμό έντονο προκαλεί πλέον ο νέος σχετικά κεντρικός δρόμος προς Φιλιάτες, στο ύψος του Παραποτάμου, αφού μέσα σε λίγες ημέρες, κλείνει για δεύτερη φορά, καλυπτόμενος από τα νερά του ποταμού Καλαμά. Ο προβληματισμός έχει να κάνει κυρίως με τη χρησιμότητα της δημιουργίας του νέου αυτού άξονα και των συνεπειών από έντονες καταιγίδες, όπως οι συγκεκριμένες των τελευταίων εβδομάδων.Για μία ακόμη φορά, από τα ξημερώματα του Σαββάτου, ολόκληρη την ημέρα, αλλά και μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής, συνεργεία της Ν.Α εργάζονταν πυρετωδώς, ώστε με την υποχώρηση της στάθμης, να δοθεί τελικά στην κυκλοφορία. Για όλο το προηγούμενο διάστημα, δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία η παρακαμπτήριος του παλαιού δρόμου.

Πολλά τα προβλήματα παντού

Ο κατάλογος των προβλημάτων σε όλο το μήκος του Νομού είναι ιδιαίτερα μακρύς, αλλά ευτυχώς θα μπορούσε να πει κανείς χαριτολογώντας, οι ζημιές προ δύο εβδομάδων ήταν τέτοιες, ώστε να μην μπορούν να σημειωθούν σε ορισμένες περιπτώσεις νέες καταστροφές, αφού δεν είχε απομείνει κάτι. Και μιλάμε κυρίως για καλλιέργειες, ζώα που πνίγηκαν....

Ξημερώματα Κυριακής, λόγω κατολισθήσεων έκλεισε ο δρόμος προς Ελευθεροχώρι, ο Περιφερειακός Μουργκάνας στη θέση Λαγκαβίτσα, οι οποίοι έπειτα από τιτάνιες προσπάθειες συνεργείων Νομαρχίας κα Δήμου, καθαρίστηκαν και δόθηκαν και πάλι κανονικά στην κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της Κυριακής.Δεν τελειώνει όμως εδώ η σχετική λίστα, αφού σημαντικότατες κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην περιοχή της Μουργκάνας, στο Παλαιοκκλήσι, αγροτικοί δρόμοι στην Κοκκινιά έκαναν επίσης δύσκολη τη ζωή των κατοίκων, ενώ το καθιερωμένο πλέον τριήμερο, με κλειστό τον εν λόγω άξονα, είχαμε στη λεγόμενη Σκάλα Φιλιατών στη θέση του Αετού, όπου δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη στο 100% οι εργασίες των υπευθύνων, αφού πρόκειται για σημείο που συνηθίζει να... βάζει δύσκολα στους αρμοδίους.

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βρυσέλλας, η άνοδος της στάθμης του ποταμού Καλαμά, είχε ως αποτέλεσμα κάποια σπίτια να πλημμυρίσουν και κυρίως τα υπόγειά τους, ενώ άντληση υδάτων χρειάστηκε να γίνει σε εργοστάσιο που δραστηριοποιείται στην περιοχή, ενώ κάτι ανάλογο είχε συμβεί και προ δεκαπενθημέρου.Και στον κεντρικό προς Σαγιάδα οι κατολισθήσεις ήταν έντονες και χρειάστηκε η άμεση επέμβαση του τμήματος πολιτικής προστασίας της Ν.Α, όπου με επικεφαλής τον κ. Δρίκο, όλο αυτό το διάστημα, βρισκόταν συνεχώς σε επαγρύπνηση, δίνοντας λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε και πάλι ο Νομός.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Αναρτήθηκε από epirusgate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...