Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Η γη άνοιξε και "καταπίνει" σπίτια

Κατολισθήσεις, καθιζήσεις και πλημμύρες συνθέτουν το σκηνικό στο χωριό Μουζακαίοι Ιωαννίνων. Ένα μεγάλο κομμάτι γης στο χωριό υποχώρησε και προκάλεσε βαθιά ρήγματα.

Το πνευματικό κέντρο που βρισκόταν στο σημείο ισοπεδώθηκε, ενώ σημαντικές ζημιές υπέστησαν και 3 αποθήκες.

Οι κάτοικοι 15 σπιτιών αναγκάστηκαν να τα εγκαταλέιψουν, ενώ δύο κολώνες της ΔΕΗ έπεσαν με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Τις τελευταίες 5 μέρες έβρεχε ασταμάτητα στην περιοχή, με αποτέλεσμα το έδαφος να υποχωρεί και ένα παλαιότερο ρήγμα να ανοίγει όλο και πιο πολύ.

Η πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 90 κλήσεις για αντλήσεις νερών σε υπόγεια και ισόγεια διαμερίσματα. Καθίζηση υπέστη το πρωί του Σαββάτου και η επαρχιακή οδός Μουζακαίοι-Κυπαρίσσια Ιωαννίνων λόγω της σφοδρής καταιγίδας που έπληξε την περιοχή, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι συγκοινωνίες.

"Οι Μουζακαίοι μοιάζουν σαν να χτυπήθηκαν από μεγάλο σεισμό", είπε ο δήμαρχος Παμβώτιδας, Βαγγέλης Πήχας, ο οποίος υποδέχτηκε στην περιοχή κλιμάκιο του ΙΓΜΕ που έφτασε για να εκτιμήσει την κατάσταση. "Εβρεχε ασταμάτητα εδώ και πέντε μέρες. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα σαθρά εδάφη, δημιούργησαν την καθίζηση", πρόσθεσε.

Οι υπεύθυνοι του ΙΓΜΕ έφεραν μαζί τους από το αρχείο μια έκθεση του 1967, για ανάλογη καθίζηση που είχε σημειωθεί τότε στην ίδια περιοχή, σε υψηλότερο σημείο, και υποστήριξαν πως το Πνευματικό Κέντρο κακώς χτίστηκε εκ των υστέρων σε αυτό το σημείο.

"Εκκενώσαμε προληπτικά δέκα σπίτια που βρίσκονται κατά μήκος του ρήγματος, γιατί διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο. Διαθέσαμε ξενοδοχείο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, αλλά δεν χρειάστηκε, καθώς όλοι φιλοξενήθηκαν σε σπίτια συγγενών", είπε ο δήμαρχος, ο οποίος είδε με ικανοποίηση τις βροχές να σταματούν και ελπίζει πως τα χειρότερα πέρασαν.

Αναρτήθηκε από epirusgate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...