Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Φεστιβάλ Νέων στο Σουφλί

Το 3ο Φεστιβάλ Νέων για τη Φιλία, το Χορό και την Παράδοση, διοργανώνει αύριο και μεθαύριο στο Σουφλί, η «Θρακική Εστία» Σουφλίου. 

 Στο Φεστιβάλ θα συμμετέχουν νέοι από την Έδεσσα, το Διδυμότειχο, την Πετρούσα Δράμας και τη Λίμνη Ευβοίας που ασχολούνται με την παράδοση, προκειμένου να ανταλλάξουν λαογραφικά στοιχεία, να ενισχύσουν τους δεσμούς φιλίας και τη μεταξύ τους συνεργασία, αλλά και να γνωρίσουν την περιοχή του Σουφλίου, του Έβρου και της Θράκης γενικότερα.

Η έναρξη των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ θα γίνει στις 8.30 αύριο το βράδυ, στο Αρχοντικό “Μπρίκα”.

Όσοι ασχολούνται με την παράδοση ως χορευτές ή μουσικοί, γνωρίζουν καλά ότι το αποκορύφωμά της έκφρασής της είναι το λαϊκό πανηγύρι. Τις δύο πρώτες μέρες, οι νεαροί λάτρεις της παράδοσης, αφού παρελάσουν στα σοκάκια της πόλης και παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους, στήνουν μεγάλο "πατιρντί"... Φαγοπότι, τραγούδι και χορός με μουσικές από τις ορχήστρες που αντιπροσωπεύουν την κάθε περιοχή.

Την αμέσως επόμενη μέρα, οι φιλοξενούμενοι σύλλογοι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν κατά τη διάρκεια παρουσίασης, την ιστορία της πόλης και της περιφέρειας της. Παράλληλα, γίνονται ξεναγήσεις των καλεσμένων σε κουκουλόσπιτα, μουσεία, εργοστάσιο Τζίβρε, εκκλησίες, κτίριο Γαλλικού Προξενείου, και ενημερώνονται μέσα σε σύγχρονες βιοτεχνίες μεταξωτών για τη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας του μεταξιού.

Για τη φιλοξενία των συγκροτημάτων, μουσικών, χορευτών, εκπροσώπων και συνοδών του κάθε συλλόγου (αποστολές 25-30 ατόμων), χρησιμοποιούνται ξενώνες, ξενοδοχεία και εστιατόρια σε Σουφλί, Κορνοφωλιά και Δαδιά.
Τα ιδιαίτερα λαογραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής (γλωσικό ιδίωμα, σκωπτικό ύφος τραγουδιών, ιδιότυπες μελωδίες και χορευτικοί ρυθμοί, φορεσιά και κεφαλόδεσμος) παρουσιάζονται σε σεμινάριο, την τελευταία μέρα του φεστιβάλ, ενώ διοργανώνονται περιηγήσεις στο Δάσος της Δαδιάς, στους μεγαλιθικούς τάφους της Ρούσσας, στις λιθόκτιστες γέφυρες Γιαννούλης και Σιδηρούς, καθώς και στα Μοναστήρια Δαδιάς και Κορνοφωλιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...