Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Ψάρεψε καρχαρία 5 μέτρων και μισού τόνου στην Κυλλήνη

Ανέλπιστη ήταν η ψαριά για έναν αλιέα από την Κυλλήνη Ηλείας, ο οποίος έπιασε στα δίχτυα του έναν καρχαρία βάρους 450 κιλών και μήκους 5 μέτρων! Ο Μιχάλης Τσαμπάς, όπως κάθε μέρα, βγήκε προχθές με τη μηχανότρατά του ανοιχτά της Κεφαλλονιάς.

Ξαφνικά είδε ότι είχε ψαρέψει έναν τεράστιο «σαπουνά» (ο οποίος τρέφεται αποκλειστικά με πλαγκτόν). Ξεπερνώντας το αρχικό σοκ ο νεαρός ψαράς κατάφερε με τα πολλά να φορτώσει τον καρχαρία στο καΐκι του και να τον μεταφέρει στο ιχθυοπωλείο της οικογένειάς του στην Κυλλήνη. Οπως ήταν φυσικό, δεκάδες κάτοικοι που έμαθαν για την ψαριά έσπευσαν να δουν από κοντά τον καρχαρία, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δοκίμασαν το κρέας του, καθώς οι ιδιοκτήτες του ιχθυοπωλείου το έβαλαν σε περίοπτη θέση στον πάγκο του ιχθυοπωλείου.

Οπως είπαν στην «Espresso» οι γονείς του Σταμάτης και Μαρία, «το πουλήσαμε σε μια συμβολική τιμή, γιατί αυτόν τον καρχαρία δεν τον πιάνεις εύκολα και θεωρήσαμε δίκαιο να τον δοκιμάσουν όλοι». Να σημειωθεί ότι μέσα σε λίγες ώρες το κρέας του καρχαρία είχε πωληθεί.

Το συγκεκριμένο είδος καρχαρία, ο Hexanchus griseus, είναι σπάνιο εξαβράγχιο και συναντάται σε πολύ βαθιά νερά, ενώ πολύ σπάνια βγαίνει στην επιφάνεια. Δεν έχει δόντια, τρέφεται κυρίως με πλαγκτόν και μικρά ψάρια, ενώ είναι συχνός επισκέπτης του Αιγαίου πελάγους. Σημειώνεται ότι είναι εγγεγραμμένος στον «κόκκινο κατάλογο» της Διεθνούς Ενωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) ως απειλούμενο είδος «χαμηλού ρίσκου». Οι θηλυκοί ενήλικοι του είδους φτάνουν σε μήκος τα τρία μέτρα, ενώ οι αρσενικοί ενήλικοι τα πέντε.   ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...