Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Διάσημοι από κερί στην Καβάλα

Η Καβάλα απέκτησε το δικό της Μουσείο Μαντάμ Τισό! Την αγαπημένη τους Αλίκη Βουγιουκλάκη να συζητεί με τη φίλη της Τζένη Καρέζη, αλλά και τον Ανδρέα Παπανδρέου να αναλύει τα πολιτικά δρώμενα της χώρας με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τη Μελίνα Μερκούρη έχουν την χαρά να απολαύσουν μικροί και μεγάλοι που σπεύδουν σε έναν ιδιαίτερα εντυπωσιακό χώρο στα Κηπιά Ελευθερούπολης.

Στο «στέκι των διασήμων», που άνοιξε πριν από λίγες μέρες τις πόρτες του στο κοινό, οι επισκέπτες έχουν τη μοναδική ευκαιρία να δουν από κοντά λατρεμένα πρόσωπα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και πολιτικών που έχουν φύγει από τη ζωή, αλλά μένουν για πάντα ζωντανοί μέσα στην καρδιά και την ψυχή όλων, αλλά και εν ζωή σταρ, όπως η Μαντόνα, ο Τζόνι Ντεπ, αλλά και ο δικός μας Κώστας Βουτσάς.

Μέσα σε λίγα μόνο τετραγωνικά, η Μαρία Κάλλας τραγουδά μαγεύοντας με τη φωνή της τον Μάικλ Τζάκσον και τον Ελβις Πρίσλεϊ, χάρη στο μεράκι και το ταλέντο του Θόδωρου Κοκκινίδη που τους δημιούργησε με κερί. Τα δώδεκα εντυπωσιακά κέρινα ομοιώματα του καλλιτέχνη που εκτίθενται στο νεοσύστατο Μουσείο Καβάλας, κατά κοινή ομολογία, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτά που βρίσκονται στο Μουσείο Μαντάμ Τισό και έλκουν θαυμαστές απ’ όλο τον κόσμο.

Αλλωστε, όπως σημειώνει ο δημιουργός τους, «πάντα ονειρευόμουν, πάντα ήθελα να φτιάξω στην Ελλάδα ένα μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, όπως είναι το Μουσείο Μαντάμ Τισό. Στην Ελλάδα είχαμε και έχουμε σπουδαίους ανθρώπους, σπουδαίες φυσιογνωμίες που θα πρέπει να έχουν τη δική τους γωνιά στο μουσείο. Να μπορούν μικρά παιδιά, οι επόμενες γενιές να τους βλέπουν σαν να είναι ακόμη εδώ» τόνισε και πρόσθεσε: «Σε κάθε δημιούργημά μου βάζω την ψυχή μου, την καρδιά μου και αυτό αποτυπώνεται στα έργα μου».

Στα Κηπιά, λοιπόν, ο επισκέπτης της έκθεσης θα δει δώδεκα κέρινα ομοιώματα. Θα δει πολιτικούς όπως τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τη Μελίνα Μερκούρη, θα δει καλλιτέχνες όπως τον Κώστα Βουτσά, την Τζένη Καρέζη, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, θα δει τραγουδιστές όπως τον Μάικλ Τζάκσον, τη Μαντόνα, τη Μαρία Κάλλας, τον Ελβις Πρίσλεϊ, αλλά και τον Τζόνι Ντεπ. Ολα τα κέρινα ομοιώματα συνοδεύονται από πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση των εικονιζόμενων προσωπικοτήτων καθώς και από φωτογραφικό υλικό στο οποίο αποτυπώνονται η διαδικασία και τα στάδια δημιουργίας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Κοκκινίδης, η ενασχόλησή του με το αντικείμενο ξεκίνησε αρχικά ως χόμπι, αλλά έπειτα εξελίχθηκε σε όνειρο ζωής. «Ξεκίνησα το 1999. Τη χρονιά εκείνη έφτιαξα το πρώτο μου κέρινο ομοίωμα, που δεν ήταν άλλο από αυτό του Μάικλ Τζάκσον. Μάλιστα, όσοι το είχαν δει στην Καβάλα είχαν μείνει ενθουσιασμένοι και με παρότρυναν να φτιάξω και άλλα. Ετσι ζήτησα βοήθεια από τους καλλιτέχνες του Μαντάμ Τισό, οι οποίοι μου δίδαξαν τα μυστικά τους και έγινα καλύτερος. Ετσι ακολούθησαν μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια τα άλλα έντεκα έργα μου και ελπίζω να ακολουθήσουν πολλά ακόμη».

Οπως αποκάλυψε ο 33χρονος καλλιτέχνης, το επόμενο ομοίωμά του θα είναι ο μοναδικός Μάνος Χατζηδάκις. Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Θεόδωρου Κοκκινίδη στα Κηπιά λειτουργεί καθημερινά 10 π.μ. - 6 μ.μ. (Σεπτέμβριος - Μάιος) και 9 π.μ. - 5 μ.μ. (Ιούνιος - Αύγουστος).
ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...