Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

80 οικισμοί φύτρωσαν παράνομα στο πήλιο!!!

Ανεξέλεγκτη δόμηση στο πανέμορφο θέρετρο της Μαγνησίας Φρένο στην άναρχη δόμηση που έχει αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά και την φυσιογνωμία του Πηλίου, επιδιώκουν να βάλλουν η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας και κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ζητούν να κηρυχθούν παράνομες 80 αποφάσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με τις οποίες καθορίστηκαν πριν από 24 χρόνια τα όρια ισάριθμων οικισμών ή ξεχείλωσαν σκανδαλωδώς οι επεκτάσεις τους.
Αφορμή υπήρξε η δυνατότητα που έδινε ο νόμος Τρίτση το 1986 να καθορίζονται με...

νομαρχιακές αποφάσεις τα όρια των οικισμών και όχι με Προεδρικό Διάταγμα, γεγονός που δημιούργησε είτε οικισμούς που δεν αναγνωρίζει η πολεοδομική νομοθεσία (π.χ Αγίου Ανδρέα, Γεροπλίνα, Μικρό, Προφήτης Ηλίας), είτε απλώνοντας κατά το δοκούν τα χωριά, ισοπεδώνοντας τα δάση και την γεωργική γη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ραγδαία υποβάθμιση του περιβάλλοντος του Πηλίου όπου σημειωτέον ανήκει στις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, διαθέτει παραδοσιακούς οικισμούς και το 1/3 είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura.
«Η ιστορία με τα 24 χωριά του Πηλίου ανήκει στο παρελθόν καθώς οι επεκτάσεις έχουν πολλαπλασιάσει τους οικισμούς και πλέον το Πήλιο τείνει να γίνει ένας οικισμός» αναφέρει ο Αντινομάρχης Μαγνησίας κ. Ηλίας Ξηρακιάς.
Οι επεκτάσεις έπρεπε να συνοδεύονται με πολεοδομικές μελέτες που να καθορίζουν με επιστημονικά κριτήρια τα όρια των οικισμών αλλά δυστυχώς αυτές ουδέποτε συντάχθηκαν. Μάλιστα το ΣτΕ από το 1997 έχει κηρύξει παράνομη τη δόμηση που γίνεται σε παραδοσιακούς, παραθαλάσσιους ή πλησίον ευπαθών οικοσυστημάτων οικισμούς που έχουν επεκταθεί με νομαρχιακές αποφάσεις.
Υπερτριπλασίασαν τα όρια οικισμών
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή Μηλέων (οικισμός Κορώπι) τα όρια του οικισμού από 350 στρέμματα επεκτάθηκαν στα 1.350 (!) ενώ και σε άλλες περιοχές τα όρια διπλασιάστηκαν ή τριπλασιάστηκαν με αποτέλεσμα να καταστραφούν πανέμορφοι τουριστικοί προορισμοί όπως η Τσαγκαράδα, η Πορταριά, ο παραλιακός οικισμός του Αγίου Ιωάννη, η Μελίνα, το Χόρτο κ.α.
Όπως τονίζει ο Αντινομάρχης το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι όροι δόμησης καθώς στα 1.000 τ.μ μπορεί κανείς να χτίσει 520 τ.μ. Ο συντελεστής δόμησης είναι επίσης πολύ υψηλός (0,8) ενώ οι κατατμήσεις για οικόπεδα άνω των 1.000 τ.μ, δημιούργησαν τις συνθήκες για να χτιστούν ολόκληρα χωριά!
Η Νομαρχία αλλά και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας με απανωτές κρούσεις προς την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά και την παρούσα, ζητούν την λήψη μέτρων για την προστασία της περιοχής από την επέλαση του τσιμέντου, που όπως υποστηρίζουν έχει μετατρέψει σε οικόπεδα τα χωράφια, δημιουργώντας οριζόντιες πολυκατοικίες από μεζενότες σε περιοχές ιδιαίτερου κάλλους.
Όπως εξηγεί ο κ. Ξηρακιάς η Νομαρχία έχει ζητήσει από το υπουργείο να χρηματοδοτήσει μέσω του ΕΤΕΡΠΣ Ειδική Χωροταξική Μελέτη, προκειμένου να καθοριστούν οι χρήσεις γης και να μπουν κανόνες, με Προεδρικό Διάταγμα ώστε να επιλυθεί και το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τα όρια των οικισμών.
Καταπίπτουν οικοδομικές άδειες
Ήδη πολλές οικοδομικές άδειες έχουν καταπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας από ιδιώτες καθώς εκδίδονταν σε οικόπεδα που τα όρια των οικισμών καθορίστηκαν με νομαρχιακές αποφάσεις. Ανάμεσά σε αυτούς ήταν και ο πρώην υφυπουργός κ. Αθανάσιος Νάκος, ο οποίος (ως εργολάβος οικοδομών) επιδίωξε στο παρελθόν να χτίσει συγκρότημα κατοικιών στον οικισμό Γατζία, το οποίο όμως πάγωσε λόγω προσφυγής.
Η νομαρχία Μαγνησίας έχει αναθέσει στο Πανεπιστήμιο μελέτη για τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και έχει ολοκληρώσει Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για όλο το Πήλιο προκειμένου να μπουν κάποιες απαγορεύσεις και να ανακηρυχθεί το Πήλιο περιοχή οικοανάπτυξης.
Προς το παρόν όμως το ΥΠΕΚΑ δεν έχει εγκρίνει το κονδύλι των 100.000 ευρώ για τη χωροταξική μελέτη της περιοχής. Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας μαζί με κατοίκους προσέφυγαν πρόσφατα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ανάκληση των παράνομων, όπως χαρακτηρίζουν, αποφάσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας για την οριοθέτηση 80 οικισμών στο Πήλιο.
Υποστηρίζουν ότι με τις αποφάσεις αυτές έγινε αυθαίρετη και υπέρμετρη επέκτασή τους χωρίς την τήρηση των διατάξεων της πολεοδομικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να ανεγερθούν κατοικίες σε εκτός σχεδίου περιοχές με όρους δόμησης σαν να ήταν εντός οικισμών. Όπως αναφέρουν, οι επίμαχες αποφάσεις είναι παράνομες διότι για την οριοθέτηση των οικισμών απαιτείται η έκδοση προεδρικών διαταγμάτων.   
http://www.roufianos.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε Ελεύθερα την απόψή σας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...